BANAT - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

Banatul, cea mai vestică regiune a României, se mândreşte cu superlativele sale, respiră un aer occidental şi păstrează tradiţii variate, pe măsura caracterului său multietnic şi multiconfesional. Denumirea regiunii provine de la cuvântul Ban care desemna conducătorul militar al regiunii. Istoria acestei regiuni a făcut ca pe un teritoriu nu foarte întins, dar binecuvântat cu o natură blândă şi cu un relief ce face să rodească prosperitatea, să se aşeze nenumărate neamuri şi seminţii. Poate că această natură roditoare este şi secretul din spatele convieţuirii paşnice de sute de ani a tuturor acestor neamuri. Stima de Sine şi unitatea sunt caracteristici de bază ale bănăţenilor, locuitori harnici, care se laudă că ar fi primii în toate. Acest stereotip al patriotismului local are acoperire atât în istoria, cât şi în prezentul bănăţenilor. Revoluţia din 1989 a pornit din Timişoara, oraşul-fanion al regiunii, devenit primul oraş-martir, declarat liber de comunism. Dar Timişoara este şi primul oraș din Europa cu străzile iluminate electric (1884), a beneficiat de unul dintre cele mai vechi sisteme publice de aprovizionare cu apă potabilă de pe teritoriul României (1732) și primul tramvai electric din România (1899). 
Şi superlativele bănăţene pot continua cu natură: Defileul Dunării este cea mai mare vale transversală din Carpaţi, iar Peştera Buhui este străbătută de un lung râu subteran (3.220 m). Dincolo de superlative, Banatul te îmbie să explorezi parcuri și rezervaţii naturale cum ar fi Porţile de Fier, Cheile Nerei-Beușnița, Domogled-Valea Cernei ori Semenic-Cheile Carașului sau să intri în Peştera Albastră de la Pietroasa. Nu în ultimul rând, pe superba vale a Cernei, Banatul te îndeamnă să te odihneşti sau să te tratezi în milenara şi renumita staţiune Băile Herculane. Şi dacă eşti genul activ, o plimbare cu bicicleta prin Munţii Semenicului îţi va tăia respiraţia, şi nu de efort, ci datorită frumuseţii calme şi blânde a muntelui, datorită sutelor de culori pe care privirea le întâlneşte şi pentru că cerul parcă este mai albastru. Totul aici pare să fie la fel de liniştit şi lipsit de greşeală, întocmai ca în primele zile ale lumii. Spuneam că atracţiile Banatului ar valora mult mai puţin fără oamenii locului. Bănăţenii sunt mândri de multitudinea de etnii – români, maghiari, germani ori sârbi, au trăit în bună înțelegere. Și azi, Banatul continuă să trăiască în pace şi să se dezvolte armonios.
Cinci recomandari din partea infoTravels:

Cheile Nerei - Aventurează-te şi încearcă rafting pe aceste chei spectaculoase şi vizitează lacul Ochiul Beului, a cărui apă nu îngheaţă iarna, atrăgând la iernat păsările migratoare.
Dunărea la Cazane - Navighează în cea mai pitorească parte a defileului Dunării, între Dubova și Eşelniţa. Vei vedea cum fluviul „fierbe” la Cazane din cauza apropierii foarte mari a malurilor fluviului și adâncimii mari a albiei.
Roşu de Miniş. Încearcă acest superb vin roşu din Podgoria Miniş, declarat „regele vinurilor” acum 150 de ani, la Londra.
Cascada Bigăr - este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, potrivit site-ul The World Georgaphy care a inclus căderea de apă într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea, în 2013.
Capul lui Decebal- inalt de 40 m şi lat de 25 m. Statuia regelui dac este cea mai mare din Europa. Aflat pe raza comunei Dubova, langa Orşova, judeţul Mehedinţi, golful Mraconia pare un colt rupt de lume.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal