BUCOVINA - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

Bucovina este regiunea în care natura, divinitatea şi oamenii şi-au dat mâna. În acest ţinut pare că divinitatea a pictat peisajele şi apoi i-a ajutat pe oameni să picteze bisericile. Regiunea ascunsă în munţi este celebră pentru albastrul pur de Voroneţ, faimoasa mânăstire căreia i se mai spune şi „Capela Sixtină” a Orientului, dar şi pentru celelalte mânăstiri pictate expresiv ce o împodobesc. Aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO, bisericile cu fresce exterioare realizate în secolele XV-XVI sunt principala ţintă turistică din regiune. Bucovina este spaţiul cu cea mai mare concentrare de lăcaşuri religioase din ţară. Cronicarul moldovean Ion Neculce povesteşte că Ştefan cel Mare, cel mai important domnitor moldovean (canonizat de Biserica Ortodoxă), ar fi ctitorit câte o biserică după fiecare bătălie câştigată împotriva duşmanilor. Muşatinilor au avut acest obicei, iar splendidele mânăstiri le-au devenit şi locuri de odihnă veşnică. Cele mai importante dintre cele 22 de biserici pictate sunt Arbore (combinație uluitoare de culori la exterior), Probota (primul lăcaş cu frescă exterioară), Moldovița (colorată în galben).
Frescele sfintelor lăcaşe recompun istoria sacră şi profană a lumii, zugrăvită în culori specifice, aşa cum e cazul unicului „albastru de Voroneţ”. Legenda spune că pictura exterioară a mânăstirilor a încetat la Suceviţa, după ce un zugrav a căzut de pe schelă şi a murit, iar zidul de vest al mânăstirii a rămas astfel neacoperit. Culoarea şi farmecul Bucovinei se compun din uimitoarele sale biserici, dar şi din obcinile sale, şiruri paralele de culmi acoperite cu păduri de fag, brad sau molid. De altfel, Bucovina înseamnă „ţara fagilor” (Buchenland), denumire dată de austrieci după ce regiunea a devenit provincie a Imperiului Habsburgic (1775). Tot în Bucovina se află Munţii Călimani, întins masiv de origine vulcanică cu forme naturale spectaculoase. Acest spațiu superb este populat cu oameni de ispravă pentru care respectarea tradiţiilor este normalitatea, iar nu excepţia. Geniul popular a creat frumoasele doine şi balade bucovinene, scoarţele şi lăicerele (covoare ţărăneşti ţesute la război de casă), ceramica de Rădăuți și cea neagră de Marginea sau ouăle încondeiate. Meşterii au făcut adevărate minuni din lemnul care se regăseşte peste tot, de la casele cu pridvor deschis la bisericile decorate migălos. Toate acestea fac ca Bucovina să semene cu un muzeu etnografic, în aer liber.
Cinci recomandări din partea infoTravels:

Cazare la mânăstire. Stai în gazdă una sau mai multe zile într-o chilie, la una dintre mânăstirile care oferă pelerinilor cazare şi hrană din ingrediente naturale.
Cu pluta pe Bistrița. Pornește la vale pe râul Bistrița pe o plută din bușteni, mijloc de transport folosit de sute de ani de locuitori. August este luna perfectă pentru o astfel de plimbare.
Roata olarului. Încearcă să confecţionezi singur un vas de lut la unul dintre atelierele meşterilor olari din Marginea și Rădăuţi.
Călare prin Călimani. Turismul ecvestru are mare succes în Călimani, unde s-au creat trasee ecvestre, pe grade de dificultate. Pasionaţii de cai pot închiria armăsari arabi pur sânge sau rasa locală, huţul. Pentru începători există cursuri de echitaţie şi ponei.
Cetatea de Scaun. Dacă vrei să admiri o panoramă splendidă a oraşului Suceava, cel mai bun loc este Cetatea de Scaun, de pe malul râului Suceava. A fost întărită de domnitorul Ştefan cel Mare, citadela a rezistat de a lungul timpului numeroaselor asedii şi a fost cucerită doar prin trădare.
 
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal