Cascade in Romania - Cascada Balea, Urlatoarea, Bigar, Cailor - Cascade prezentate de infoTravels.ro - informatii ale atractiilor turistice din Romania - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

OBIECTIVE TURISTICE

Carpatii din tara noastra pot oferi turistilor posibilitatea de a admira un numar destul de mare de cascade. Desi cascadele din Romania nu sunt la fel de spectaculoase ca marile caderi de apa din lume, ele pot oferi oricarui privitor perspective deosebite si peisaje ceva mai iesite din comun. In acelasi timp pentru amatori de sporturi extreme ele pot constitui o provocare in a fi parcurse. Cascade pot fi intalnite in majoritatea masivelor montane importante , cele mai multe fiind accesibile turistilor pe poteci marcate. In cei mai cunoscuti munti din Romania, masivul Bucegi, cea mai accesibila cascada este cascada Urlatoarea, accesibila din Busteni sau Poiana Tapului in mai putin de 1 ora. Alte cascade din acest masiv ar mai fi cascada Caraimanului, cascada Vanturisului, cascadele din canionul Moara Dracului.

In cei mai inalti munti din tara, Muntii Fagarasului cea mai spectaculoasa cascada este desigur Cascada Balea, la ea se poate ajunge pe drumul transfagarasan. Aici se afla o cabana si statie de telecabina. Alte cascade mai sunt cascada Negoiu, cascada din Valea Rea, cascada Zbuciumatu, cascadele din Valea Doamnei, cascada din Valea Lespezi, cascada Capra, cascada Serbota.

In Masivul Ceahlau se gaseste una din cele mai cunoscute si mai spectaculoase cascade din Romania, Cascada Duruitoarea, accesibila din Durau in cca. 1 ½ ore. Alte cascade din masiv sunt cascada Izvorul Muntelui (accesibila din Izv. Muntelui pe poteca nemarcata), cascadele Bistrei Mari si cascadele Stanilelor (ultimele doua sunt accesibile din Izvorul Muntelui sau Neagra si formeaza niste defilee destul de greu de strabatut. In Muntii Apuseni se afla un numar mare de cascade spectaculoase: cascada Iadolina(pe Valea Iadului), cascada Saritoarea Iedutului (15 m inaltime, in apropiere de cascada Iadolina), cascada Boilor (in apropiere de confluenta Iadului cu Crisul Repede), cascada Moara Dracului (25 m inaltime, pe Valea Draganului), cascada Rachitele sau Valul Miresei (50 m inaltime, pe paraul Hent), cascada Moloh (zona Cheilor Somesului Cald), cascadele Oselu si Bulbuci (in Valea Bulzului), cascada Bohodei (este cea mai mare din Muntii Bihor, are 80 m inaltime, este situata pe Valea Aleului), cascada Varciorog (15 m inaltime, in apropierea varfului Curcubata Mare), cascadele Fantanele, Carligoi, Hotaran (pe Valea Crisul Poienii).

Cea mai spectaculoasa cascada din Muntii Rodnei este Cascada Cailor. Alte cascade mai sunt cascada Guset, cascada Pietrosului, cascada Buhaescului, cascada Cormaia, cascada Anies. In muntii Vrancei se afla cunoscuta cascada a Putnei la care se poate ajunge din localitatile Lepsa sau Tulnici. Alte cascade frumoase in acesti munti se gasesc in Valea Vacariei. O alta cascada foarte impresionanta se afla in Muntii Latoritei - Cascada Moara Dracilor. In Muntii Retezat se gasesc un numar mare de cascade dintre care amintim Cascada Valea Marii, Cascada Mirlas, Cascada Ciumfu, Cascada Loiala. In Muntii Aninei se afla niste cascade deosebit de spectaculoase si foarte cunoscute si anume cascadele Beusnitei, in numar de trei, fiind declarate arie protejata.
In Muntii Mehedinti intalnim deasemeni cascade, cele mai impresionante fiind cascada Roset si cascadele Ramnutei.In Muntii Cernei se afla cascada cu una din cele mai mari caderi de apa din Romania si anume cascada Vanturatoarea. Accesul la ea se poate face din Baile Herculane.

Cascada Bigăr, situată în apropiere de Bozovici, Caraş-Severin, în Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, este una dintre cele mai spectaculoase căderi de apă din lume, potrivit site-ul The World Georgaphy care a inclus căderea de apă într-un top al cascadelor ieşite din comun din toată lumea, în 2013. Cascada Bigăr se află la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator, chiar pe paralela 45 nord. Localizată în sud-vestul României, în judeţul Caraş-Severin, căderea de apă este una dintre cele mai neobişnuite şi mai spectaculoase din lume, anunţă Huffington Post. Căderea de apă face parte din Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa şi, din anul 2000, a fost declarată arie protejată de interes naţional, ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (n.r Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii).

Cascada Bigăr s-a format pe Cheile râului Miniş din Munţii Aninei. Apa care formează cascada se varsă în Miniş peste un con calcaros acoperit cu muşchi, formând o perdea de apă la baza conului. "Cascada este situată exact pe paralela 45, ceea ce este, de asemenea, unic", notează site-ul de specialitate. Cascada Bigăr este locul prin care trece Paralela 45 de grade latitudine nordică şi tot de aici porneşte minunatul palat de cleştar al "Prinţesei gheţurilor". Perdele imense de ţurţuri de gheaţă au transformat stâncile din jurul cascadei într-un adevărat palat de cleştar, scrie infocs.ro. Pe versanţii din jurul drumului naţional 57 care trece prin Cheile Minișului și leagă Bozoviciul de Anina și Reșița, scurgerea apelor a fost oprită şi încleştată de frigul şi gerul din ultima perioadă. Pe zeci de metri, scurgerile de apă şi Cascada Bigăr s-a transformat în perdele de gheaţă.
Autoritățile și nici un investitor nu sunt interesați de această perlă dintre munți. Și nici nu prea pot să o facă fiindcă întreaga zonă este rezervație și face parte din Parcul Național Cheile Nerei- Beușnița. Ce se mai vede acum în apropierea cascadei, sunt rămășițele unui vechi han construit acolo de fostul OJT comunist, dar eficient, prin anul 1980.
"Este una dintre cele mai frumoase cascade din România, unica in mod in care apa se imprastie si cade pe un damb plin de muschi verde. Cascada este situata exact la Paralela 45, iarasi un fapt unic", scrie The World Geography.

Cascada Urlatoarea din Muntii Bucegi este una dintre cele mai spectaculoase, atat prin debit, cat si prin inaltimea de 15 metri. Este un punct de atractie pentru mii de turisti, statiunea Busteni este una dintre cele mai deosebite statiuni montane din Romania cu numeroase obiective turistice. Apele care lovesc navalnic stanca ti se dezvaluie dupa numai o ora de mers prin padure. Cascada se afla la Poalele Jepilor, deasupra Poienii Tapului.

Drumul catre cascada Urlatoarea este destul de usor, dar mai apar si obstacole. La punctul numit "La Gratar" drumul se bifurca. Spre dreapta, poteca marcata cu triunghi albastru duce la Cabana Piatra Arsa, un traseu de aproximativ doua ore, recomandat doar turistilor bine antrenati si echipati adecvat. Dintr-o data, linistea din padure este tulburata de un vuiet puternic, iar din spatele stancilor apare Cascada Urlatoarea. Cascada Urlatoarea este un obiectiv turistic cautat de turisti vara, pentru ca ofera racoare, soare, dar si un pic de miscare. In afara principalei caderi de apa veti descoperi cu surprindere ca exista si altele mai mici, desfasurate pe cateva zeci de metri mai sus, pe cele doua paraie, Urlatoarea Mare si Urlatoarea Mica.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A VEDEA IN MARIMEA ORIGINALA

Cascada Balea este una din cele mai impresionante cascade din Romania si datorita Transfagarasanului, soseaua de 92 de km, care serpuieste muntii Fagaras cu directia Muntenia, ajungand pana la 2040 m. Dupa ce Transfagarasanul te lasa la 1200 de m, la Cascada Balea, lasa-te coplesit de apa ce se pravaleste intr-un ropot pret de 50-60 de metri. Cascada Balea denumita si Urlatoarea Balei este situata intre varfurile Moldoveanu si Negoiu, pe cursul paraului Balea si se ajunge pe un traseu turistic de maxim 1 ora dus-intors urmand marcajele cu punct rosu. Mai puteti sa vizitati: lacul Balea (situat la 2034 de metri inaltime, cel mai mare lac glaciar), lacul Capra si Caprita (le vei gasi sub Saua Caprei, mergand pe creasta la o altitudine de 2230 m) si Balea Lac.

Cascada Cailor este una dintre cele mai frumoase cascade din România, formată pe versantul nordic al Munţilor Rodnei, in apropierea statiunii turistice Borşa. Este o destinaţie foarte populară, anual mii de turişti din toate colţurile ţării şi din străinătate vin să vadă una dintre cele mai maiestuoase cascade din Carpaţi. Apa rezultată din topirea zăpezii şi din ploi se adună într-un circ glaciar şi de acolo de pe versantul abrupt al Rezervaţiei Piatra Rea se prăvăleşte în jos formând cascada în mai multe trepte cu căderi succesive de 40 m apoi 20 m si din nou 40 m. Conform legendei, Muntele Piatra Rea datorită păşunilor sale întinse era locul preferat al localnicilor pentru a ţine din primăvară până în toamnă "stavele" (hergheliile) de cai. Insă acest rai al cailor nu era chiar aşa de liniştit. Din când în când ursul incerca să îşi găsească o pradă uşoară din zecile sau chiar sutele de cai de pe munte. Însă într-un loc deschis şansele ursului erau slabe. Aşa că ursul de obicei încerca să incolţească cai deasupra prăpăstiilor de la actuala Cascada a Cailor. Aici sărmanele animale nu aveau altă soluţie decât să se arunce în hău, astfel ursul având câştig de cauză. Într-o noapte întunecată, fără vizibilitate şi cu o furtună de proporţii, ursul a venit din nou să îşi aleagă o pradă. Speriaţi de fulgere şi de atacul neaşteptat al ursului, animalele au luat-o la goana, direct spre prăpastie. Unii dintre ei au scăpat dar o mulţime de animale au căzut în prăpastie, ursul alegându-se după spusele localnicilor cu vreo 15 cai. De atunci localnicii marcaţi de eveniment au început să foloseasca numele de Cascada Cailor. Dar nu numai cascada a primit acest nume. Muntele se numeşte Muntele Cailor, circul glaciar a fost denumit Podul Cailor iar pârăul care se prăvăleşte jos pe abrupturi se numeşte Izvorul Cailor. Accesul spre cascada este facil, fie pe jos de la Borşa pe o poteca, fie cu telescaunul din staţiunea Borşa. De la capătul superior al telescaunului se poate ajunge la Cascada Cailor în circa 15 minute. Telescaunul porneşte doar dacă există un grup de minim 10-15 persoane.


ATENTIE! Ultima cursă a telescaunului este la ora 17.00, dacă nu ajungeţi până la această oră la capătul superior al telescaunului, riscaţi să rămâneţi pe munte sau veţi fi nevoiţi să coborâţi pe jos la baza muntelui.

CLICK PE IMAGINI PENTRU A VEDEA IN MARIMEA ORIGINALA

CLICK PE IMAGINI PENTRU A VEDEA IN MARIMEA ORIGINALA

Cascada Duruitoare este situata in Masivul Ceahlau, la o altitudine de 1021 m, cu o cadere a apei de 30 m. Cascada isi face simtita prezenta cu mult inainte de a fi vazuta, fiind cunoascuta prin vuietul pe care il produce. Cascada Duruitoare este una dintre cele mai vizitate obiective turistice din Moldova si datorita faptului ca se afla in Parcul National Ceahlau si a traseului de maxim 5 ore si gradul de dificultate mediu.

La baza cascadei este construita o scara de lemn pe care se poate urca aproximativ 30m pana pe o platforma care fragmenteaza cascada in doua coloane diferite de apa. In primul prag al cascadei apele paraului au sapat prin eroziune marmite fluviale, iar a doua portiune rasfira apa ca un evantai peste stinca, de la o inaltime de 5 m. Pentru pasionatii de alpinism si nu numai, Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai frumoase si mai zgomotoase creatii ale naturii.

Caraiman este de o frumusete ce impune respect, purtand pe umeri Crucea Eroilor, acest munte domina Valea Prahovei si statiunea Busteni. Frumusetea versantul din Valea Jepilor este data de branele ce il strabat, cea mai importanta este Brana Portitii care pornind din Valea Jepilor la 1850m altitudine, atinge centrul versantului in punctul Portita Caraimanului, prelugindu-se apoi pana in firul Vaii Seci.

Valea Jepilor, o adanca depresiune, denumita si Valea Caraiman, joaca rolul de hotar intre Muntele Jepii Mici si Muntele Caraiman. Valea isi trage originile din platoul Bucegi, iar din marginea acestuia formeaza o ruptura de panta de aproximativ 200m unde intalnim Cascada Caraiman. Valea se adanceste din ce in ce mai mult intre versanti, ajungand sa se deschida in Busteni, unde conflueaza cu Valea Prahovei.
In partea stanga, pe versantul opus al Vaii, vom descoperi Cascada Caraiman
, o cadere de apa spectaculoasa. De aici, ajungem la baza treptei stancoase a Cascadei Caraimanului de unde, dupa ce urcam, dupa ce urcam pieptis printr-un mic horn si strabatem o zona stancoasa, ajungem la Cabana Caraiman situata la 2.025 m altitudine.

CLICK PE IMAGINI

Cascada Putnei, are o suprafata de circa 10 hectare si cuprinde o portiune a râului Putna situata în aval de satul Lepsa. Conform masuratorilor geodezice, cascada are o lungime totala de 76 metri pe o diferenta de nivel de 14 metri, debitul volumului de apa de 9 metri cubi pe secunda în conditiile unei viteze medii de curgere de 18 metrri pe secunda. Denumita si Saritoarea Putnei, cascada a fost declarata Monument al Naturii inca din anul 1973. Tot atunci au fost construite si primele amenajari care sa faciliteze accesul turistilor. Se poate ajunge la ea de pe DN 2D, fiind situata la circa 71 kilometri de Focsani, sau la 3 kilometri în aval de satul Lepsa.

Specataculozitatea Cascadei Putnei consta în frumusetea peisajului, caracterizata si de asa numitele marmite, formatiuni geologice care accentueaza dinamismul cursului de apa. Foarte frumos este si cursul vechi al cascadei, format ca urmare a proceselor tectonice puternice din zona, când o portiune din patul albiei originare a râului s-a prabusit, cursul apei fiind deviat pe albia de curgere actuala. Cursul vechi al cascadei se afla la aproximativ 250 metri în aval de cascada din prezent.

Cascada Moara Dracului este o cădere de apă pe versantul vestic al munţilor Vlădeasa. Apa se prăvăleşte peste două săritori ce însumează circa 20 m. Îngustimea văii, blocurile gigantice de stâncă, umbrite de pădurea de molid, creează un decor deosebit de sălbatic. La cascada Moara Dracului se poate ajunge pe traseul ce pleacă din faţa hotelului Iadolina spre Izvorul Minunilor. După 1/2 km şoseaua asfaltată se termină, iar marcajul nostru începe urcuşul pe o potecă lată de pe versantul drept al văii. Ajungem la un izvor, iar poteca continuă urcuşul pe deasupra lui până ce ajunge la o creastă cu poieni frumoase. Suntem în Aria Vulturilor, de unde coborâm până la firul pârâului Aria. După traversarea pârâului începem urcuşul, până în Poiana Munceilor. De aici mai avem de mers o oră până la firul Drăganului, pe care traversăm pe un pod de beton şi ajungem la cantonului silvic Ciripa (Voiosul). De aici un marcaj derivaţie, 2 minute, ne duce la Izvorul Esmeralda. Reîntorşi în traseu coborâm 10 min pe drumul forestier V. Drăganului după care ne angajăm spre dreapta pe un drum forestier, care însoţeşte V. Moara Dracului, iar după alte 30 min pe potecă turistică ajungem la cascada Moara Dracului.

CLICK PE IMAGINI PENTRU ZOOM

Cascada Valul Miresei sau regiunea Rachitele este situata pe ramura nordica a lantului Muntilor Apuseni, la poalele Muntilor Vladeasa, pe Valea Stanciului. Satul Rachitele este renumit in zona pentru caderea de apa a raului Stanciu, formand cascaca Valul Miresei. Cascada Valul Miresei este o cascada in doua trepte si este cea mai reprezentativa din Muntii Apuseni. Cascada are aproximativ 50 m inaltime, dar grandoarea si salbaticia ei sunt deosebite. Legenda spune ca o mireasa a cazut chiar in ziua nuntii sale de pe stanci, iar voalul i-a ramas agatat. Nuntasii s-au oprit din petrecere si au plans-o pe mireasa, iar in locul respectiv s-a format cascada din lacrimile lor. Libertatea calatoriei deschide mintea catre niste posibilitati nelimitate. Aerul curat, o plimbare prin natura, posibilitatea pe care ne-o da natura de a ne relaxa admirand-o este un bun prilej pentru a cunoaste mai bine imprejurimile Clujului. Incepand cu anul 2006 si pana in prezent, pe perioada iernii se desfasoara Cupa Răchițele care consta in doua probe de concurs: escaladă pe gheață și dry tooling. Escalada pe gheata se face exact in cascada, care este inghetata pe timpul iernii.
Cum ajungem la cascada Valul Miresii? Drumul E60, Cluj – Huedin, apoi facem stanga spre Calatele, Rachitele, un drum relativ bun, cam 4 km.

Distanta dintre marile orase si obiectiv :
Satu-Mare – Rachitele – 150 km , Oradea – Rachitele – 114 km
Cluj-Napoca – Rachitele – 65 km, Timisoara – Rachitele – 285 km
Sibiu – Rachitele – 185 km, Brasov – Rachitele – 295 km
Bucuresti – Rachitele – 450 km, Suceava – Rachitele – 355 km 

Cascada Vanturatoarea - Superba cadere de apa, la 1000 m altitudine pe malul drept al Cernei la nici 1h de mers din sosea de la Podul Tasnei. Cascada Vanturatoarea e ca un suvoi de apa ce lovindu-se de un prag se transforma in ploaie fina ce cade de la 40 m,  paralel cu peretele stancos perfect vertical. Apa e vinturata de unde numele; dand nastere unei panze alburii ce se incununa cu curcubee. Calea spre cascada ne dezvaluie frumuseti de nedescris. Accesul se face cu masina pe soseua DN 67D ce leaga Baile Herculane de Baia de Arama. Masina se poate parca in zona podului de la capatul lacului 7Izvoare. De aici sunt 11km pana in statiunea Baile Herculane. Apa potabila se poate lua de la casele din jur sau de la un izvor temporar aflat pe sosea cam 200-300m in amonte fata de pod. De la parcare se traverseaza podul. Se urmeaza poteca cu marcaj turistic, in sens de urcare pe versantul drept al vaii perpendiculare pe valea Cernei. Punctul de terminus este peretele imens de la capatul vaii peste care se formeaza cascada Vanturatoarea. Timp aproximativ de deplasare de la masina la trasee 40-60min. Traseele din acest sector sunt trasee amenajate la inceputul anilor '90 care sunt in curs de reamenajare cu materiale de calitate, cat si trasee amenajate de o echipa de cataratori germani. Materialele folosite pentru asigurari la cele amenajate/reamenajate mai recent sunt de calitate foarte buna.

CLICK PE IMAGINI PENTRU ZOOM

Cascada Lolaia este o atracţie naturală spectaculoasă situată la 1050 metri altitudine în partea de nord a Parcul National Retezat şi este accesibilă pentru vizitare tot timpul anului prin locul numit Cîrnic. Pe aici intră 90% dintre turiştii care vizitează anual parcul. Cei mai mulţi dintre aceştia nu cunosc că o abatere de la traseu de numai 5 minute le-ar putea aduce în cale frumuseţea deosebită a acestei cascade al cărei potenţial ecoturistic era compromis de modul în care obiectivul era semnalizat şi pus în valoare. Turiştii pot ajunge la cascadă cu trenul până la gara Ohaba de sub Piatră sau Subcetate. De acolo există microbuze care duc către Cîrnic. Accesul auto este permis tot timpul anului până la Cîrnic. De aici mai sunt de mers doar 20 de minute pe jos până la cascadă.

Cascada Capra cunoscuta si sub numele de "Cascada Iezerului" este situata in judetul Arges, pe versantul sudic al Muntilor Fagaras, la o altitudine de 1.690 metri, pe marginea drumului national DN 7 C - Transfagarasan (denumit si "Drumul prin nori"). Obiectivele turistice din zona cascadei Capra sunt Lacul Balea (situat la o distanta de 5 km), Barajul Vidraru ( aflat la o distanta de 49 km) si Cabana Capra (la o distanta de 4 km). Cascada se alimenteaza cu apa din Lacul Capra (situat la o altitudine de 2241 metri). Locul atrage an de an turisti care odata ajunsi aici, sunt fascinati de caderea apei de la o inaltime de peste 40 de metri. Datorita debitului de apa foarte mare, cascada rezista si in sezonul de iarna, cand in zona temperaturile sunt foarte scazute. Atunci cand starea vremii permite accesul, turistii sositi in aceasta zona din Muntii Fagaras aleg traseul Cartisoara - Cascada Balea - Lacul Balea - Tunelul Balea - Cascada Capra - Lacul Vidraru - Barajul Vidraru.

Cascada Ciucas este aproape sinonima cu acul Ciucas, ele fiind situate in acelasi amplasament geografic si unite. Impreuna, ele sunt de o deosebita importanta geografica nationala, dar si locala, aceasta cascada fiind unul din cele mai importante puncte de atractie turistica ale judetului Cluj. Situata la aproximativ 55 kilometri de Orasul Cluj Napoca, Cascada Ciucas este extrem de usor de vizitat daca se alege drumul prin Turda, apoi urmandu-se traseul Mihai Viteazu, Cornesti, acestea fiind la sud-vest de Turda. De acolo, se va ajunge la podul Moldovenesti ce trece peste Aries. De acolo, drumul va tine dreapta, coborand pe langa un rau. La 1 km vom da de un drum pietruit. De la acel drum pietruit, se va ajunge la un pod cu aspect putin cam nesigur. Astfel, daca veti dispune de curajul necesar pentru a-l trece cu masina, se va ajunge apoi la o padure cu pini, ce va desemna practic sosirea la Cascada Ciucas.

Cascada Sipot s-a format pe paraul Nadosa, afluent de stanga al raului Sapanta, in sectorul de defileu. Reprezinta o spectaculoasa cadere de apa de aproximativ 10 metri inaltime dar cu debit foarte mare. Spatiul rezultat prin eroziunea de la baza cascadei are aspectul unui mare lac involburat. Accesul se poate face si cu masina dinspre localitatea Sapanta sau pe jos dinspre Pasul Huta.

Cascada Beusnita din Banat s-a format pe raul Beu in amonte de lacul Ochiul Beului si inglobeaza mai multe cascade, cea mai mare avand o inaltime de 15 m. Datorita solului, nu numai ca s-au format numeroase cascade, dar permeabilitatea tufului calcaros a dus si la modelarea unor mini baraje, ochiuri de apa si mici caverne. Cascada face parte din cadrul Parcului National Cheile Nerei - Beusnita si reprezinta un obiectiv de insemnata valoare turistica, geologica si peisagistica. Traseul pentru a ajunge la cascada nu este tocmai usor, existand obstacole acolo unde se intalneste apa din Ochiul Beului, dar cu siguranta efortul va este rasplatit imediat ce ajungeti la destinatie. Legenda spune ca apele spumoase ale cascadei reprezinta voalul de mireasa al pastoritei indragostite de fiul Beiului, iar apa ce curge din cascada se intalneste cu apa din izvorul ce alimentează lacul Ochiul Beiului, pornind vesele catre varsare.


Cascada Iadolina - Drumul spre Stana de Vale parcurge valea din ce in ce mai ingusta a Iadului, trece pe langa o cocheta pensiune si patrunde in cheile inguste, strecurandu-se printre stanci, de-a lungul vaii care creaza repezisuri si cascade. Cea mai frumoasa este cascada Iadolina, situata sub nivelul soselei pe partea stanga a drumului, la aproximativ 6 km de la coada lacului. Dupa cascada Iadolina ceva mai sus, tot din stanga apare din versant o alta cascada numita Valul Miresei. La nici o suta de metri in amonte de Cascada Valul Miresei, marcajul punct albastru ce vine de la Stana de Vale paraseste drumul si urca abrupt versantul stang pana la Cascada Saritoarea Iedutului (15-20min). In continuare drumul trece pe langa cantonul forestier Murgasu si dupa inca 2 km ajungem la un mic lac de baraj urmat de intersectia cu drumul ce vine de pe valea Carligatele (unde e un indicator spre Cabana Patru Brazi). Dupa inca 3 km de la cascada Iadolina drumul se intersecteaza cu  Beius - Budureasa - Stana de Vale si coborand usor spre stanga cca.300m, ajungem la partia de schi si casutele apartinand de statiunea Stana de Vale altitudine 1100m.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal