Geografia Romaniei prezentata de infoTravels.ro - informatii ale atractiilor turistice din Romania. - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

Situata in sud-estul Europei, Romania ocupa mare parte din bazinul inferior al Dunarii. Se afla atat la nordul cat si la sudul muntilor Carpati, care formeaza bariera naturala intre bazinele Dunarii. Se invecineaza cu Bulgaria, Ungaria, Ucraina, Republica Moldova, Serbia si Marea Neagra. Suprafata totala a Romaniei este de 238.391 km², majoritatea fiind zona terestra si doar 7.160 km² zona ocupata de ape. Extremele altitudinii sunt urmatoarele : 0 m - Marea Neagra - cel mai scund punct, 2.544 m - Varful Moldoveanu din masivul Fagaras - cel mai inalt punct.

Clima
- Amplasarea Romaniei ii da un climat continental, in special la sud si la est de Carpatii Meridionali si mai putin in Transilvania unde climatul este mai moderat. Intalnim o iarna lunga si destul de aspra pe durata lunilor decembrie-martie si o vara fierbinte pe perioada aprilie-iulie. Toamna este prelungita, se intinde pe lunile august-noiembrie. Tranzitia de la primavara la vara se face foarte repede. In Bucuresti, in perioada iernii temperatura medie este de - 7 C iar vara avem o medie de 25 C. Fenomenul de incalzire globala tinde insa sa schimbe insa aceste valori.

Relieful - Natura a fost generoasa cu tara noastra, relieful nu este doar variat dar si armonios distribuit. Principala caracteristica este dispunerea in forma de amfiteatru. Muntii se intind in forma de arc si acopera 31% din tara, dealurile si podisurile care pornesc de la poalele muntilor ocupa 36% iar campiile care se intind in sudul si in vestul tarii ocupa 33%. La est si la sud Carpatii se continua cu Subcarpatii care au geneza similara a muntilor dar inaltimi mai mici si la vest cu Dealurile de Vest. In est si sud-est se intind doua platouri - Podisul Moldovei si Podisul Dobrogei.

Hidrografie
- principalele bazine hidrografice sunt cele ale Dunarii, raurilor din vest : Viseu, Iza, Somes, Crasna, Crisurile, Muresul, Bega care se varsa prin intermediul Tisei in Dunare iar Timis, Caras, Nera si Cerna, direct in Dunare. Jiul, Oltul, Argesul, Ialomita, Siretul, Prutul se varsa in Dunare. Casimcea, Taita si Telita - bazinul Marii Negre.
Media anuala a precipitatiilor scade usor de la vest catre estul tarii. Media anuala a precipitatiilor este de 637 mm, cu valori mai mari in zona de munte si scazute in Baragan.
<< CLICK PE IMAGINI PENTRU ZOOM

Fauna este, probabil, una dintre cele mai importante puncte de atracție ale României. Aproximativ 60% din populaţia de urși a Europei şi 40% din cea de lupi sunt aici, în Carpaţi. Din 1991 Delta Dunării este listată ca patrimoniu UNESCO și al biosferei, aici regăsindu-se peste 110 specii de pește și peste 130 de specii de păsări. În această parte a Europei se găsesc habitate sălbatice unice pe continent.

-
Carpaţii sunt cel mai mare lanț muntos din Europa. Iar Muntii Căliman, latura de est a Carpaţilor, sunt acoperiți de unele dintre cele mai mari păduri virgine. Ursul brun este în vârful lanţului trofic şi domină mediul său natural. Cabanele frumoase de munte şi fermele de cai vă pot oferi un sejur minunat într-o zonă cu adevărat sălbatică.
- Delta Dunării
este a doua deltă ca mărime din Europa (după delta fluviului Volga) și este punctul de întâlnire pentru sute de specii de păsări de pe 3 continente. Dacă ești pasionat de păsări trebuie neapărat să vizitezi zona . Pelicanul creţ se găsește în număr mare pentru că aici se cuibărește pe timpul verii. Raţele, cormoranii și egretele domină cerul senin al deltei.
-
Carpaţii Românești, mai exact munții Piatra Craiului, adăpostesc a treia populație de lupi din lume. Într-o ţară cu peste 5 milioane de locuitori în zona de munte este uşor de înţeles de ce este necesară protecţia populației de lup. Pentru protejarea habitatului, dar și a speciilor de animale din zonă, au fost create rezervații naturale unde pot fi admirați lupi, căprioare și urși.
- I
n partea superioară muntilor Ceahlau, poți întâlni capra neagră. O drumeție de 2 – 3 ore este necesară pentru a ajunge pe platoul superior. Pe drum vei putea explora o pădure de zadă ​​(cunoscută sub numele de „crin”, Larix decidua este singurul conifer care își pierde acele iarna). Râsul (Lynx lynx) este cea mai mare felină care trăiește în libertate în Europa, iar șansele să îl întâlnești pe poteci sunt foarte mici.
-
În partea de nord din România, in Vânători Neamț, există o rezervaţie naturală importantă care găzduieşte cel mai mare număr de zimbri
din România. Mai demult aceștia dominau regiunea de nord a Carpaților. O vizita la rezervație te face să îți dai seama cât de fragili suntem în comparaţie cu aceste animale puternice. Alături de zimbri, aici găsești și cerbi, căprioare, mistreți, lupi, urşi bruni şi păsări specifice Carpaţilor.

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal