Litoralul romanesc - infoTravels.ro - informatii asupra atractiilor turistice din Romania. Prezentari ale tuturor zonelor turistice din Romania. - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

DESTINATII PRINCIPALE
Marea Neagră este o mare continentală situată între Europa sud-estică şi Asia mică care scalda ţărmurile României pe o lungime de 245 km, Ucrainei, Rusiei, Georgiei, Turciei şi Bulgariei. Litoralul românesc este considerată cea mai importantă zona turistică românească, "riviera" românească având o lungime de 50 de km şi este făcută dintr-un lanţ continuu de 16 staţiuni, câteva dintre ele balneoclimaterice. Staţiunile şi zonele turistice sunt amplasate de la nord la sud şi sunt unite de Drumul European E 87 şi de calea ferată Constantă - Mangalia.

Cea mai importantă staţiune este Mamaia, situată la nordul oraşului Constanţa, pe o fâşie de pământ care separă Marea Neagră de lacul Sutghiol. Mamaia este o destinaţie populară în timpul verii, pentru români şi pentru turiştii străini, ca urmare a programelor de investiţii majore. Costineşti este staţiunea tradiţională a studenţilor, în timp ce Vama Veche (la extrema sudică, la graniţa cu Bulgaria) este locul pescarilor, cunoscut pentru atmosferă „hippie”. Oraşele principale din regiune sunt Constanţa (cel mai mare port de la Marea Neagră), Mangalia şi Năvodari.

Plajă, orientată pe direcţia est şi sud-est, are o lăţime cuprinsă între 150 – 200 m cu nisip fin în cea mai mare parte. Pantă este lina şi uşor accesibilă, marea are salinitate redusă iar temperatura apei este în jur de 24 de grade Celsius în sezonul estival. Clima este blândă datorită brizelor marine, bogate în aerosoli care atenuează arşiţa zilelor de vară. În timpul sezonului se poate face plaja până la 10 – 12 ore pe zi. Marea Neagră este a treia ca dimensiune din Europa şi a doua ca adâncime. Curenţii marini sunt slabi iar mareea este de circa 10 – 20 de cm. Exista o specie de rechin (Squalus acanthias – “câinele de mare”) de dimensiuni mici, dar care este inofensivă pentru om şi nu se apropie de ţărm.
Clima marina excitantă cu veri foarte fierbinţi (temperatura medie în luna iulie depăşeşte 22°C), când soarele străluceşte 10-12 ore pe zi, şi ierni blânde cu ninsori slabe (temperatura medie în luna ianuarie este de 0°C). Temperatura medie anuală este de 11,2°C. Precipitaţii reduse (sub 400 mm anual). Factorii de cura naturali sunt clima marina bogată în aerosoli salini şi radiaţia solară, apa mării clorată, sulfatata, sodica, magneziana, hipotonica (grad de mineralizare 15.5 gr), izvoarele de ape sulfuroase mezotermale (22-27°C), şi nămolul sapropelic extras din Lacul Techirghiol.

În plus, pentru cei care doresc să urmeze tratamente medicale, există diverse resurse balneare cu ape minerale şi mineralizate, cu nămoluri terapeutice, în bazele de tratament din zona lacurilor Techirghiol, Tatlageac, Neptun, Belona, Siutghiol, Corbu, Sinoe, Năvodari şi Tasaul. Posibilităţile de cazare sunt multiple, de la hoteluri de cinci stele până la pensiuni, campinguri sau în gazda la localnici. De obicei, începând cu 1 septembrie preţurile la cazări scad deoarece se intra în extrasezon. Că posibilităţi de distracţie există nenumărate baruri, discoteci, cazinouri, se poate juca bowling şi biliard, ping-pong, sunt terenuri amenajate unde se pot practica diverse sporturi cum ar fi fotbal, tenis, volei, badminton, baschet, şi pentru cei mai îndrăzneţi există posibilitatea de a practica sporturi nautice.

STAŢIUNEA MAMAIA
MAMAIA este cea mai renumită staţiune de pe Litoralul Românesc. Situată la N de Constanta între Marea Neagră şi Lacul Siutghiol, este staţiunea de pe litoral cu cea mai mare capacitate de cazare. Mamaia este o staţiune cu o dezvoltare foarte dinamica, în fiecare an turiştii s-au obişnuit cu faptul că staţiunea Mamaia îi întâmpină cu ceva nou – palmieri, Aqua Magic, fântâni arteziene, Telegondola, autobuze supraetajate etc. Staţiunea Mamaia Plajă din Staţiunea Mamaia în mare parte este concesionata şi este amenajata cu şezlonguri şi umbrele, contra cost. Mamaia este unică prin lăţimea foarte mare a plajei şi lungimea de peste 8 km. Plajă are nisip fin, iar intrarea în apă este foarte lină. În mare parte, plajă este concesionata şi este amenajata cu şezlonguri şi umbrele – contra cost, însă sunt şi porţiuni mari de plajă unde se poate sta fără plată. 

Plaja din Mamaia Statiunea Mamaia a fost înzestrata cu una dintre cele mai mari plaje din întreaga Europa. Aceasta se întinde pe o distanta de aproape 10 kilometri, între orasele Constanta si Navodari, iar latimea sa atinge adesea 200 de metri. Plaja este acoperita cu nisip fin, fara pietre si scoici în exces, iar intrarea în apa se face lin, adâncimea marii crescând treptat pe o distanta destul de mare. Pentru siguranta, protectia si confortul turistilor, pe plaja sunt amenajate puncte de Salvamar, corturi de prim ajutor, toalete si puncte de colectare selectiva a deseurilor. O mare parte a plajei este amenajata cu sezlonguri si umbrele de care turistii pot beneficia contra cost, însa exista si zone în care acestia se pot instala gratuit. Plaja statiunii este întesata de beach baruri si terase, locuri perfecte în care va puteti ascunde de arsita verii alaturi de un cocktail sau o cafea cu gheata.
Distracţie şi timp liber - Dacă pentru dumneavoastră vacanţa la mare nu se reduce doar la şezlongul de pe plajă, staţiunea Mamaia este destinaţia ideală. Staţiunea oferă turiştilor săi o multitudine de posibilităţi de distracţie şi petrecere a timpului liber, potrivite pentru orice buzunar. Bazele de agrement sunt o sursă inepuizabilă de distracţie pentru iubitorii sporturilor nautice, în staţiunea Mamaia existând numeroase astfel de baze atât pe malul mării, cât şi pe malul lacului. Turiştii se pot bucura de plimbări cu hidrobicicleta, ridicări cu paraşuta, windsurfing şi yachting, tractări cu banana, plimbări cu skyjet, ski nautic, scufundări şi plimbări cu bărci cu vele. Insula Ovidiu este unul dintre locurile potrivite pentru relaxare. Învăluită de legende ale trecutului, insulă este astăzi un minunat complex turistic care cuprinde restaurant, locuri de cazare şi o grădină superbă. Pe insula puteţi ajunge cu vaporaşul care pleacă din zona Cazinoului la intervale de timp stabilite. Aqua Magic este o altă atracţie a staţiunii, care oferă distracţii la cote maxime.

Una dintre principalele atracţii ale staţiunii este parcul acvatic AquaMagic care este un loc de distracţie pentru turişti. Aqua Magic este situat la intrarea în staţiune şi se adresează turiştilor de toate vârstele, având o capacitate de 2.500 vizitatori. Cu o suprafaţă de 4000 mp de apă, parcul de distracţie cuprinde tobogane, piscine şi bazine. În acest parc se găsesc restaurante, baruri, fast-food, cofetarii, precum şi suveniruri şi ilustrate. Turiştii pot opta pentru o plajă pe şezlonguri şi baie în piscină. Aqua Magic este iluminat astfel încât se pot organiza spectacole, sau alte petreceri nocturne, vizitatorii având posibilităţi de distracţie atât ziua cât şi noaptea. Pentru prima dată aici s-a construit un ring de dans în aer liber, cu efecte luminoase şi sonorizări precum şi jocuri de apă care funcţionează în funcţie de ritmul şi intensitatea muzicii.

Telegondola din staţiune este un mijloc care va permite să admiraţi împrejurimile timp de 7 minute de la o înălţime de 50 de metri, pe o distanţă de 2 kilometri. Sătul de Vacanţă este locul în care găsiţi tarabe cu suveniruri, galerii comerciale şi restaurante cu specific românesc, amenajate în căsuţe inspirate din diferite zone ale ţării. Parcul de distracţii "Luna" este destinaţia de distracţii care nu trebuie ocolita atunci când veniţi ina vacanţa la Mamaia. Plin de jocuri şi lumini coloare, parcul va pune la dispoziţie instalaţii adecvate tuturor vârstelor. Terenurile de sport sunt numeroase în staţiunea Mamaia, multe dintre ele fiind funcţionale şi pe durata iernii. Vă puteţi provoca prietenii la o partidă de fotbal sau tenis pe terenurile hotelurilor Iaki, Oxford, Mamaia sau Palm Beach şi în complexul IDU sau Sen.

Pe plajă sunt organizate terenuri de volei de care vă puteţi bucura gratuit. Plimbarea pe faleza staţiunii este o metodă de relaxare la îndemâna oricui. Închisa traficului auto, faleza staţiunii Mamaia este mărginită de terase şi hoteluri frumoase, spaţii verzi, galerii comerciale, magazine cu suveniruri şi plaja cu nisip fin. Dintre zonele de promenadă ale staţiunii Mamaia, cele mai cunoscute sunt cele din zonele Perla şi Cazino. În zona Perla sunt amenajate grădini cu bănci pentru odihnă şi fântâni arteziene. Aici puteţi găsi şi Teatrul de Vară, loc în care se desfăşoară spectacole de divertisment şi concerte pe toată durata sezonului. În zona Cazinoului este amenajata o spectaculoasă fântâna arteziană, luminată foarte frumos seara. Turiştii se pot plimba printre jeturile de apă sau se pot odihni pe băncutele care mărginesc piaţeta. Zona Cazinoului este locul în care vara sunt organizate spectacole în aer liber şi parade tematice. Cluburile de noapte din staţiunea Mamaia sunt renumite pentru efervescenta şi elegantă. Vă puteţi distra până în zori la petreceri unice, organizate în stil propriu de cluburile din staţiune. Excursiile la diverse obiective din Dobrogea sunt organizate de agenţiile de voiaj sau de hoteluri şi vă oferă şansa să aflaţi amănunte despre cultura şi obiceiurile locurilor.
MAMAIA NORD este o zonă turistică aflată în plină expansiune, cuprinsă între staţiunea Mamaia şi oraşul Năvodari. Dezvoltată mai mult ca un cartier rezidenţial, Mamaia Nord este o zonă liniştită în care predomina vile spaţioase, pensiuni private şi campinguri cu ieşire directă pe plajă. În ultimii ani zona s-a bucurat de o mai mare atenţie din partea hotelierilor, astfel că în Mamaia Nord au fost construite hoteluri moderne care oferă servicii excelente. Cei care aleg Mamaia Nord pentru petrecerea vacanţei de vară vor descoperi un loc plăcut în care distracţia şi liniştea coabitează armonios.

Plajă în Mamaia Nord este poziţionată într-o zonă a litoralului în care plajă este generoasă şi acoperită cu nisip fin. Nefiind complet amenajata, plajă păstrează naturaleţea, linişte şi frumuseţea unei plaje sălbatice. În această zonă apa este curată, iar intrarea în apă se face lin, pe un platou care înaintează aproape 200 de metri în larg fără ca apa să atingă adâncimi de cel mult 2 metri. Caracteristicile acestei plaje o fac potrivită pentru cei aflaţi în căutarea liniştii şi relaxării.
Distracţie şi timp liber - În prezent, în Mamaia Nord sunt deschise mai multe terase, discoteci şi baruri. De asemenea, în timpul verii, plajă Mamaia Nord găzduieşte concerte şi evenimente internaţionale: The Mission Dance Week (plajă Hanul Piraţilor), Mamaia Sensation (plajă Hanul Piraţilor), Sunwaves. Având în vedere distanţă mică faţă de Mamaia, vă puteţi bucura de facilităţile de distracţie şi relaxare ale staţiunii: Aqua Magic, Sătul de Vacanţă, Teatrul de Vară, telegondola, terenuri de sport, cluburi şi discoteci etc. Mamaia Nord vă oferă şi câteva alternative de servire a mesei. Puteţi găsi restaurante de diferite categorii, terase şi fast food-uri. De asemenea, puteţi servi masa într-unul dintre restaurantele din staţiunea Mamaia.
STAŢIUNEA EFORIE NORD
EFORIE NORD este a doua mare staţiune a litoralului românesc. Poziţionată la aproximativ 12 kilometri de municipiul Constantă, pe drumul de legătură cu oraşul Mangalia, Eforie Nord este o staţiune balneară renumită atât în ţară, cât şi în străinătate. Îmbinarea turismului recreativ cu cel de tratament face că staţiunea să fie deschisă turiştilor pe durata întregului an. Bazele de tratament din staţiune atrag anual un număr mare de turişti romani şi străini, oferindu-le tratamente moderne şi cure folosind factorii naturali din zonă. Fiind o staţiune în continuă expansiune, Eforie Nord îşi schimbă înfăţişarea de la an la an. Pe lângă hotelurile şi terasele cu renume din staţiune, apar de la un sezon la altul vile sau pensiuni, terase sau restaurante noi, pregătite să întâmpine nevoile turiştilor.
Plaja staţiunii Eforie Nord se bucura de o deschidere largă către mare şi o faleză a cărei înălţime atinge şi 30 de metri. Plaja staţiunii are o lungime de aproximativ 4 kilometri, iar lăţimea să variază între 20 şi 100 de metri. În zona de nord a plajei se înaltă faleza, cunoscută ca un loc perfect de promenadă. Legătura dintre faleză şi plaja este făcută prin intermediul unor scări. În partea sudică a staţiunii plajă este mai lată şi accesul se face direct. Pe toată întinderea plajei intrarea în apă se face lin, iar nisipul are o granulaţie mai mare decât cel din Mamaia şi Constantă. O parte din plaja este amenajata cu şezlonguri, umbrele şi beach baruri.

Baze de tratament În staţiunea Eforie Nord vă puteţi bucura de efectele benefice ale factorilor naturali ai zone în cadrul clinicilor balneoclimaterice. Bazele de tratament funcţionează pe tot timpul anului şi tratează afecţiuni reumatismale, bolile sistemului nervos periferic, tulburări de circulaţie, afecţiuni dermatologice, obezitate, afecţiuni respiratorii, sterilitate, rahitism. Tot aici se fac proceduri de întreţinere şi tratamente de înfrumuseţare, folosind produse profesionale renumite. Două dintre cele mai moderne baze de tratament ale staţiunii Eforie Nord sunt Ana Aslan Helth SPA, parte a Hotel Europa, şi clinica Efosan. Programele de SPA ale centrului Ana Aslan Helth SPA îmbină cu succes factorii naturali, specifici staţiunii (aer puternic ionizat, apă sărată şi nămol din lacul Techirghiol) cu procedurile clasice de tratament. Centrul de tratament balnear este unul complex şi include săli de hidroterapie, cabinete de masaj (masaj uscat/umed, terapeutic, presopunctura, anticelulitic şi de relaxare), saloane de îngrijire corporală, săli de kinetoterapie, electro şi magnetoterapie, sala de fitness, piscina interioară cu apă sărată din Lacul Techirghiol, jacuzzi şi saună. Dintre terapiile care se desfăşoară în cadrul Centrul Ana Aslan Helth SPA amintim: băile cu nămol, hidroterapia, kinetoterapia şi electroterapie, diverse tehnici de masaj, masaj cu nămol, saună uscată sau umedă, dus-masaj Vichy, injecţii cu Gerovital/Aslavital, terapii corporale cu pietre vulcanice, bai saline cu alge şi băi cu struguri. Tratamentele şi procedurile sunt iniţiate de specialişti bine pregătiţi, iar atmosfera centrului este una benefică relaxării corporale şi mentale. Baza de tratament Ana Aslan Helth SPA este deschisă pe durata Baza de tratament Efosan funcţionează tot timpul anului, iar tratamentele oferite se axează în principal pe tratarea reumatismelor şi a sechelelor locomotorii dobândite în urma unor accidente. Pe lângă aceste afecţiuni se pot trata cu succes tulburările de circulaţie, psoriazis şi eczemele cronice, nevrozele, obezitatea, bronhopneumopatii, anexite cronice, sterilitate şi multe alte afecţiuni. Tratamentele au la baza proceduri cu apă sărată şi nămol, kinetoterapia, electroterapia de joasă, medie şi înaltă frecvenţă, băile galvanice, actinoterapia, fototerapia, ultrasonoterapia, magnetoterapia, diverse tehnici de masaj, saună, inhaloterapia, băile cu plante şi uleiuri, termoterapia. Echipa centrului de tratament Efosan include medici şi asistenţi bine pregătiţi. Alte baze de tratament sunt incluse în cadrul hotelurilor Traian şi Petrolul.

Distracţie şi relaxare - În afara orelor petrecute pe plajă, sub razele soarelui, sau în valurile mării, staţiunea Eforie Nord oferă şi alte posibilităţi de distracţie şi relaxare. În staţiune puteţi găsi terenuri de sport şi de minigolf, locuri de joacă pentru copii, baze de agrement, săli de biliard, Teatru de Vară, piscine, etc. Iubitorii sporturilor nautice pot închiria veliere şi alte ambarcaţiuni sau pot lua lecţii de scufundări în cadrul Europa Yacht Club, primul port privat de agrement din România. Acesta se afla la câteva minute de centrul staţiunii, pe plajă din dreptul Hotelului Europa. În staţiune există câteva complexe de magazine şi bazaruri, atât în centru cât şi în zona falezei. De aici se pot cumpăra produse şi accesorii pentru plaja (prosoape, costume de baie, colace, saltele, umbrele, loţiuni etc), suveniruri şi articole de îmbrăcăminte şi încălţăminte.
STAŢIUNEA EFORIE SUD
EFORIE SUD este o staţiune estivală de mici dimensiuni, poziţionată în sudul litoralului, la aproximativ 18 kilometri de municipiul Constantă, între Eforie Nord şi Tuzla. Încadrată de Marea Neagră şi Lacul Techirghiol, Eforie Sud este o staţiune liniştită, cu mult spaţiu verde, unde factorii naturali din zonă, nămolul şi apă sărată, sunt "exploataţi" în beneficiul sănătăţii.

Plaja din staţiunea Eforie Sud nu este una generoasă şi are o lungime de 2 kilometri. Din cauza eroziunii permanente, plaja staţiunii s-a restrâns considerabil în ultimele decenii, ajungând să fie foarte îngustă în multe dintre porţiunile sale. Faleza staţiunii este una înaltă, iar accesul către plajă se face pe scări. Fenomenul de eroziune a afectat şi faleza, care s-a prăbuşit în unele porţiuni. Pentru a proteja faleza staţiunii, autorităţile locale au demarat proiecte de consolidare a acesteia.

Bazele de tratament - Ca oricare dintre staţiunile litoralului românesc, şi Eforie Sud este ideală pentru aerohelioterapie şi talasoterapie. Pe malul Lacului Techirghiol funcţionează o bază de tratament în aer liber unde se pot face împachetări cu nămol rece şi bai în lac. Aceste cure naturale sunt indicate în cazul unor afecţiuni, precum: dureri reumatismale, dermatoze, hipotiroidie, limfatism, anemie secundară, rahitism, decalcifiere, oboseala cronică, slăbiciune fizică, stări de după fracturi ale oaselor membrelor, etc.

Distracţie şi relaxare - Plaja este cel mai accesibil mijlocul de relaxare pentru turiştii care aleg staţiunea Eforie Sud. Odată plecaţi de pe plaja turiştii au la dispoziţie şi alte câteva posibilităţi de distracţie şi petrecere a timpului liber. Faleza staţiunii este mărginită de restaurante, terase şi magazine care comercializează produse şi accesorii de plajă, jucării, haine şi încălţăminte de sezon, suveniruri. În centrul oraşului Eforie, pe şoseaua naţională, există un centru comercial care cuprinde magazin alimentar, cofetărie şi magazine de suveniruri. Dacă vă plac reprezentaţiile în aer liber, puteţi cumpăra un bilet la Teatrul de Vară, locul unde se desfăşoară spectacole de muzică uşoară şi populară. Parcul de distracţii de mici dimensiuni este situat pe faleză şi este un loc care nu trebuie ratat dacă veniţi în vacanţa cu copiii. Pentru nopţi albe este deschis în staţiune Clubul The One, locul în care vă puteţi distra cu prietenii pe cinste.
STAŢIUNEA COSTINEŞTI
Cunoscută de toată lumea drept staţiunea tineretului sau capitala vacanţelor estivale, STAŢIUNEA COSTINEŞTI este amenajata în prelungirea satului cu acelaşi nume, la aproximativ 30 de kilometri de municipiul Constantă, între localitatea Tuzla (nord) şi Staţiunea Olimp (sud). Cunoscută ca fiind staţiunea tineretului, Costineşti îşi primeşte oaspeţii într-o atmosferă veselă şi foarte animată. Plaja staţiunii este vegheată de cele două simboluri ale Costineştiului – Obeliscul şi epava navei Evanghelia, eşuată în anul 1960. Staţiunea s-a extins foarte mult în ultimii ani, lărgindu-şi considerabil capacitatea de cazare.

Plaja staţiunii Costineşti are o lungime de 1 kilometru, iar lăţimea să diferă pe anumite sectoare. În zona Obeliscului, plajă este mai lată, însă foarte aglomerată pe timpul verii. În zona de nord, spre Epavă, plajă este mai îngustă, acoperită cu nisip fin şi mărginită de o faleză joasă. Pe plajă există beach baruri şi baze de agrement, şezlonguri şi umbrele. Pe timpul verii plajă din Costineşti este gazda unor emisiuni televizate sau sediul unor radiouri importante din ţară.
Costineşti a cunoscut în ultimii ani o transformare foarte rapidă în ceea ce priveşte baza de cazare. Dacă hotelurile au rămas aceleaşi şi nu au mai fost construite altele, în schimb vilele şi casele de vacanţă s-au înmulţit într-un ritm incredibil în doar câţiva ani, constituind cea mai însemnată parte a bazei de cazare a staţiunii. După inundaţiile din 2005, s-au făcut reparaţii majore la o parte din suprafaţa staţiunii. şi din faleză. Distracţia este cuvântul de ordine în staţiunea Costineşti. Dacă ziua mai toţi turiştii se îngrămădesc pe plajă, începând de seară şi până în zori terasele, restaurantele şi cluburile sunt pline până la refuz. Petreceri efervescente şi concerte incendiare sunt organizate în fiecare seară în discotecile Ring, Tineretului, Midnight şi Panoramic Club. Pentru cei care preferă distracţiile mai liniştite este disponibil Teatrul de Vară din staţiune, locaţie în care sunt organizate spectacole de muzică uşoară şi populară. O plimbare prin staţiune vă va purta paşii printre tarabele de suveniruri, în magazinele cu accesorii de plajă şi în centrele comerciale ale Costineştiului. Mai multe terenuri de sport sunt disponibile în staţiune, iar iubitorii sporturilor nautice pot închiria ambarcaţiuni din bazele de agrement prezente pe plajă. Amatorii de scufundări pot explora lumea subacvatică în zona Epavei, închiriind echipamente speciale din centrele specializate.
STAŢIUNEA NEPTUN-OLIMP
STAŢIUNILE NEPTUN ŞI OLIMP sunt amplasate la aproximativ 38 de kilometri de municipiul Constantă şi la circa 8 kilometri de oraşul Mangalia, de care aparţin din punct de vedere administrativ. În nordul staţiunilor Neptun şi Olimp se afla localitatea Costineşti, iar la sud staţiunea Jupiter. Datorită faptului că cele două staţiuni se afla una în continuarea celeilalte, au fost înglobate într-o singură staţiune pe care oamenii o numesc Neptun-Olimp.
Amplasată într-un cadrul natural foarte frumos, mărginită de pădurea Comorova la vest şi Lacul Neptun la est, staţiunea Neptun-Olimp nu şi-a pierdut farmecul şi elegantă de altădată. Neptun-Olimp este o staţiune aerisită şi foarte bine configurata, fiind traversată de o stradă principală, destul de lată, din care se desprind străzi secundare şi alei umbroase. Staţiunea abundă în spaţii verzi bine îngrijite care "ascund" hoteluri, vile şi restaurante. Faţă de alte staţiuni ale litoralului românesc, Neptun-Olimp este o locaţie liniştită, propice pentru relaxare.

Plajele staţiunilor Neptun şi Olimp nu comunică între ele din cauza prezenţei în zona a pontonului care aparţine vilelor Protocolului de Stat. Ambele plaje sunt acoperite cu nisip ceva mai grosier decât cel prezent pe plajele din nordul litoralului. Intrarea în apă este uşor înclinată, iar adâncimea apei creşte brusc. Plajă din Neptun are o lăţime ce variază de la 30 la 100 de metri. Plajă este mărginită de garduri din stuf, iar pe alocuri de magazine şi terase. Tot pe plajă este amenajat şi Punctul de Salvamar deschis pe durata întregului sezon. Cea mai cunoscută porţiune a plajei se numeşte "La Steaguri" şi este una dintre cele mai frumoase plaje ale litoralului românesc. Iubitorii sporturilor pe nisip trebuie să ştie că pe plajă sunt amenajate terenuri de volei şi fotbal. Plajă din Olimp are un aspect mai diferit faţă de cea din Neptun şi asta se datorează golfurilor care o brăzdează din loc în loc. Plajă este mai lată în partea de nord, în zona Complexului Amfiteatru-Panoramic-Belvedere, şi se îngustează treptată către zona de sud, acolo unde este mărginită de o faleză înaltă. Anumite sectoare de plajă sunt amenajate cu şezlonguri şi umbrele.


Bazele de tratament - Plajele din Neptun şi Olimp sunt propice pentru aerohelioterapie, talasoterapie şi împachetări cu nămol rece. În baza de tratament a hotelului Doina se pot trata boli reumatismale degenerative, boli reumatismale inflamatorii, boli diartritice, stări posttraumatice, boli ale sistemului nervos periferic, boli ginecologice, dereglări endocrine, boli dermatologice, tulburări respiratorii şi de altă natură.
Policlinica funcţionează în regim permanent şi dispune de instalaţii moderne şi medici specializaţi. În incinta clinicii se cabinete de electroterapie, kinetoterapie şi hidroterapie, inhalaţii şi aerosoli, împachetări cu nămol cald, săli de gimnastică, saloane pentru masaj, geriatrie, precum şi un bazin cu apă de mare încălzită.

Distracţie şi relaxare - La capitolul distracţie nocturnă staţiunile Neptun şi Olimp nu sunt capete de afiş. Există câteva cluburi de noapte în staţiunea Neptun, unul dintre ele fiind Club Kremlin, însă mulţi dintre turiştii cazaţi în aceste două staţiuni prefera să se relaxeze printr-o plimbare sau printr-o ieşire la una dintre multele terase care mărginesc strada principală. Shoppingul este o altă ocupaţie, nocturnă sau diurna, pe care turiştii o pot întreprinde în Neptun-Olimp. Cea mai mare parte a magazinelor şi centrelor comerciale sunt concentrate în centrul Neptunului. Pe timpul zilei, turiştii au la dispoziţie baze de agrement, atât pe lac, cât şi pe plajă, deci se pot plimba cu hidrobiciclete, vaporaşe, skyjet-uri şi celebrele banane. Dacă doriţi să luaţi o pauză de la orarul zilnic de plajă, vă recomandăm o plimbare în jurul Lacului Neptun, acesta fiind înconjurat de o faleză îngustă "presărată" cu bănci, sau un picnic în pădurea Comorova, care mărgineşte staţiunea în partea de vest. În Neptun-Olimp există câteva cluburi şi bazine care oferă cursuri de înot copiilor şi adulţilor. Tot pentru distracţia celor mici, staţiunea este prevăzută cu o pistă de karturi.
Lacurile din Neptun sunt lacuri cu apă dulce, rezultate ca urmare a amenajării fostei mlaştini Comorova, şi sunt amplasate de-a lungul ţărmului Marii Negre, la est de staţiunea Neptun. Lacurile din Neptun sunt separate de mare printr-un cordon litoral lung de circa 1.200 m. Lacul Neptun 1 are o suprafaţă de 15,33 de hectare, iar lacul Neptun 2 se întinde pe o suprafaţă de 19,12 ha.
STAŢIUNEA JUPITER
JUPITER este o staţiune de dimensiuni reduse, situată la aproximativ 40 de kilometri de Constantă şi la doar 5 kilometri de oraşul Mangalia, de care aparţine din punct de vedere administrativ. Primul lucru care va încânta odată intraţi în staţiune este vegetaţia bogată care o înfrumuseţează şi care, pe timpul verilor toride, asigura umbră şi răcoare. Staţiunea este străbătută de străzi şi alei umbroase, perfecte pentru plimbare. Multe dintre restaurantele, magazinele şi terasele din Jupiter sunt concentrate în jumătatea nordică a staţiunii, în zona Lacului Tismana. Majoritatea hotelurilor mari din staţiune sunt situate aproape de mare şi sunt dispuse perpendicular pe ţărm. În sudul staţiunii Jupiter, alipita acesteia, se găseşte o altă staţiune mică, denumită Cap Aurora. La fel de verde ca staţiunile vecine, Cap Aurora este o locaţie liniştită şi plină de farmec. În zonă, ţărmul mării este mai înalt faţa de plajă, iar hotelurile sunt aşezate aproape de malul mării. Datorită poziţionării, facilitaţilor şi factorilor naturali pe care îi oferă, staţiunile Jupiter şi Cap Aurora sunt ideale pentru relaxare şi cure de tratament cu factori naturali: aer marin, apă sărată şi soare.
Staţiunea Jupiter are o plajă relativ micuţă în comparaţie cu alte staţiuni ale litoralului românesc. Aceasta se întinde pe o lungime de aproximativ 1 kilometru şi este brăzdată de câteva golfuri delimitate de diguri de protecţie. Unde aceste golfuri "înghit" uscatul, plajă este îngustă, lăţindu-se în zonele digurilor de protecţie şi în partea de nord, către staţiunea Neptun. Anumite sectoare de plajă sunt amenajate cu şezlonguri şi umbrele. În zona staţiunii Cap Aurora plajă este îngustă şi modelată de golfuri. Având în vedere că ţărmul este mai înalt în această zonă, accesul pe plajă se face pe scări sau alei care coboară lin pe nisip.
STAŢIUNEA VENUS 
STAŢIUNEA VENUS se afla în partea sudică a litoralului românesc, la doar 3 kilometri de Mangalia şi aproximativ 42 de kilometri de Constanta. Din punct de vedere administrativ, staţiunea care poartă numele zeiţei frumuseţii aparţine de oraşul Mangalia. Dominată de o vegetaţie bogată, staţiunea Venus este locaţia perfectă în care vă puteţi relaxa sub acţiunea benefică a factorilor naturali: apă, soare şi briză. Datorită izvoarelor de apă minerală sulfuroasa hipotermala care sunt captate în zonă, Venus s-a dezvoltat ca staţiune balneară în care pot fi tratate o serie de afecţiuni importanta. Staţiunea este cunoscută ca fiind o locaţie în care apa mării este liniştită, iar algele îşi fac apariţia destul de rar la mal. Staţiunea nu este foarte aglomerată pe timpul verii, iar acest lucru oferă premisele unei vacanţe liniştite şi ferite de orice factor de stres.
Plaja staţiunii Venus - întinsă pe o distanţă de aproximativ 1.5 kilometri, plaja păstrează particularitatea plajelor din sudul litoralului românesc, aceea că este brăzdată de golfuri care intra adânc în ţărm. Trei astfel de golfuri împart plaja Venus în sectoare înguste. Odată cu înaintarea către staţiunea Saturn plaja devine dreapta şi atinge o lăţime de până la 200 de metri, acesta fiind sectorul cel mai frecventat de turişti. În această zonă izvorăsc ape minerale sulfuroase hipotermale, captate şi utilizate pentru duşuri terapeutice. În partea de nord, pe o mică porţiune, accesul în apă se face mai greu, deoarece malul este presărat cu pietre. Aceasta este o zonă preferată de cei care doresc linişte şi intimitate. Pe toată lungimea sa, plaja este acoperită cu nisip fin, iar pe anumite sectoare este amenajata cu şezlonguri şi umbrele.

Baza de tratament - Statiunea Venus este cunoscuta pentru caracterul ei balneoclimateric. Din pamântul sau izvorasc ape minerale sulfuroase hipotermale care pot vindeca o multime de afectiuni: spondiloza cervicala, dorsala si lombara, stari posttraumatismale, anemie secundara, rahitism, boli ale pielii si o serie de boli ginecologice, etc. Pe lânga aceste ape minerale, puteti beneficia de efectele terapeutice ale razelor soarelui, apei marii si brizei care pot ajuta la vindecare unor boli de piele, afectiuni respiratorii sau probleme ale aparatului locomotor.

Distracţie şi relaxare - După cum am precizat, staţiunea Venus este una liniştită. Cu toate acestea, turişti veniţi în vacanţa nu au timp să se plictisească în camera de hotel. Chiar dacă îşi ocupă întreaga zi cu plaja, aceştia pot beneficia din plin de oportunităţile de distracţie pe care staţiunea Venus le oferă. Pe primul loc este agrementul acvatic. Turiştii se pot plimba cu ambarcaţiuni diverse sau pot lua lecţii de scuba diving de la instructori foarte bine pregătiţi. Pentru micuţii dornici de distracţie este deschis un parc de distracţii la intrarea dinspre Mangalia, iar între staţiunile Venus şi Saturn poposeşte în fiecare sezon Circul. Plajă dintre cele două staţiuni este în fiecare an gazda unui eveniment important care se adresează de data aceasta adulţilor. Este vorba despre arhicunoscutul Liberty Parade. Pentru turiştii dornici să cunoască locuri noi şi bucăţi din istoria Dobrogei sunt organizate excursii turistice la cele mai importante monumente şi vestigii din zonă.
STAŢIUNEA SATURN
SATURN este staţiunea situată în imediata vecinătate a municipiului Mangalia, de care aparţine din punct de vedere administrativ. Aflată la o distanţă de aproximativ 43 de kilometri de Constantă, staţiunea Saturn atrage prin câteva avantaje pe care le oferă turiştilor săi. Vegetaţia bogată şi liniştea ar fi două dintre caracteristicele care fac că Saturn să fie căutată de cei care îşi doresc o vacanţă relaxantă departe de agitaţia cotidiană. Toate unităţile de cazare sunt înconjurate de spaţii verzi şi pomi care asigură aer curat şi răcoare în timpul verilor toride. Un alt avantaj al staţiunii Saturn îl constituie prezenta în zona a izvoarelor hipotermale sulfuroase şi a nămolului cu valoare terapeutică, ambele utilizate în tratarea afecţiunilor ginecologice şi pe cele ale aparatului locomotor. Faţă de alte staţiuni ale litoralului românesc, Saturn nu este o locaţie scumpă, iar acest lucru a face că tot mai mulţi turişti să o prefere pentru vacanţele de vară. Pe scurt, Saturn este o staţiune estivală liniştită, plină de verdeaţă, în care turiştii pot beneficia din plin de efectele benefice ale factorilor naturali.
Plaja staţiunii Saturn este acoperită cu nisip grosier şi este delimitată de Mangalia în sud şi de Venus în nord. În partea de sud plajă este dantelata de numeroase golfuri artificiale care intră adânc în uscat, îngustând zona nisipoasă. În zona de nord, către staţiunea Venus, plajă se lăţeşte până la 150 de metri, iar golfurile dispar. Aceasta este zona în care sunt prezente renumitele izvoare mezotermale sulfuroase, captate sub formă de duşuri. De-a lungul plajei şerpuieşte o faleză pe care sunt amenajate numeroase baruri şi terase unde turiştii pot zăbovi departe de soarele arzător al verii. De siguranţa oamenilor aflaţi pe plajă se ocupă echipele Punctelor Salvamar amenajate pe plajele Diana şi Agras.

Cele două baze de tratament ale staţiunii Saturn sunt amenajate în incinta hotelurilor Horă şi Baladă. În cadrul acestor baze de tratament apa mării, nămol sapropelic şi apele mezotermale sulfuroase sunt folosite în tratarea mai multor afecţiuni, cum ar fi: afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicală, lombară şi dorsala), afecţiuni ortopedice posttraumatice (fracturi, luxaţii), anemii, manifestări articulare ale bolilor de nutriţie (rahitism), boli ale aparatului respirator (emfizem pulmonar, bronşite cronice, alergii respiratorii), boli dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, neurodermite), boli metabolice (obezitate, diabet, gută), boli ginecologice (anexite, metroanexite, sterilitate). Dintre terapiile folosite pentru tratarea afecţiunilor menţionate mai sus amintim: hidroterapie, kinetoterapie, electroterapie, termoterapie (băi sulfuroase, bai de nămol, bai de plante, bai galvanice, gimnastică medicală, dus subacval, împachetări cu nămol sau cu parafina, masaje uscate sau cu nămol, cura geriatrică.

Distracţie şi timp liber - Staţiunea Saturn vă oferă multiple oportunităţi pentru petrecerea timpului liber, astfel că nu veţi avea timp să vă plictisiţi niciun moment în timpul vacanţei dumneavoastră. În ceea ce priveşte sporturile de apă, turiştii pot închiria echipamente nautice, pot face scufundări sau pot pescui. Dacă iubiţi mişcarea în aer liber aveţi la dispoziţie terenuri de sport amenajate în diferite zone ale staţiunii. Aproape de graniţa cu oraşul Mangalia se afla un Centru Sportiv care va pune la dispoziţie astfel de facilităţi. Seara vă puteţi relaxa la terasă, luând masa la restaurant sau jucând o partidă de bowling alături de prieteni. Plimbările pe faleza staţiunii sau pe străduţele umbroase sunt o altă modalitate de relaxare pentru turiştii staţiunii Saturn. Dacă vă cazaţi împreuna cu familia la Saturn trebuie să ştiţi că în partea de nord a staţiunii poposeşte în fiecare vară circul. Tot pe plajă dintre Saturn şi Venus este organizat în fiecare sezon Liberty Parade, un eveniment muzicale care atrage tineri din toată ţara şi din străinătate. sursa:www.litoralulromanesc.ro
Aqua Park-ul din incinta hotelului Cleopatra 4* este unul dintre cele mai plăcute locuri din Saturn pentru relaxare şi distracţie în zilele fierbinţi de vară. Apreciat pentru serviciile oferite şi pentru priveliştea spre mare, parcul este frecventat de turiştii cazaţi în hotel (familii cu copii venite în vacanţă), dar şi de localnici. Aqua-Park Cleopatra dispune de piscina cu secţiuni de diverse adâncimi pentru adulţi şi copii. Aceştia din urmă se pot bucura şi de toboganele acvatice precum şi de jocurile dedicate lor. Pentru cei mari, în Aqua-Park Cleopatra funcţionează un restaurant cu terasă, bar, jacuzzi şi sala de masaj. Serviciile din incinta parcului mai includ un punct de prim ajutor şi casete pentru depozitarea bunurilor personale de valoare.
Municipiul MANGALIA
Municipiul MANGALIA este situat la aproximativ 45 de kilometri sud de Constantă şi la 11 kilometri nord de punctul de frontiera cu Bulgaria. Mangalia este un oraş în continuă dezvoltare, un oraş curat şi cochet, care în ultimele decenii şi-a însuşit cu succes atributul de staţiune balneoclimaterica. Izvoarele mezotermale sulfuroase din Mangalia sunt valorificate în bazele de tratament cu rezultate recunoscute în ameliorarea bolilor sistemului osos şi în tratamentele recuperatorii. Fiind în primul rând un municipiul şi apoi o staţiune, Mangalia le oferă turiştilor oportunităţi diverse de petrecere a timpului liber: plajă, vizite la muzee, monumente şi cetăţi care prezintă istoria locurilor, distracţii acvatice, spectacole, festivaluri şi evenimente culturale.

Plaja oraşului Mangalia este acoperită cu nisip fin şi se întinde între plajă Saturn şi digul de nord al Portului Mangalia. Lăţimea cea mai mare o atinge în centru, acolo unde are în jur de 120 metri. Faleza oraşului mărgineşte plajă şi este folosită ca zonă de promenadă. În ideea de a spori confortul turiştilor, anumite sectoare de plajă sunt amenajate cu şezlonguri şi umbrele. Siguranţa în apă este asigurată de echipele de salvamari prezente pe plajă.

TratamentFactorii de cura naturală sunt apa mării, apele minerale sulfuroase mezotermale (21-28°C) provenite de la izvoare din partea de nord a oraşului şi din zona staţiunilor Saturn şi Venus, nămolul sulfuros de turbă, care este bogat în minerale şi este extras din mlaştinile din nordul oraşului şi clima marina bogată în aerosoli salini şi radiaţia solară. Toate acestea au un efect întăritor asupra organismului uman. Staţiunea este recomandată pentru petrecerea vacanţei şi pentru tratamentul bolilor degenerative, inflamatorii, şi reumatice, al bolilor sistemului nervos central şi periferic, al bolilor ginecologice şi al anumitor boli dermatologice, respiratorii, cardiovasculare, endocrinologice, ORL etc. Staţiunea are două baze de tratament moderne în cadrul Hotelului Mangalia şi în cadrul Sanatoriului Mangalia, destinată recuperării. Baza de tratament din cadrul Hotelului Mangalia este dotată cu instalaţii de tratament proprii: patru bazine pentru kinetoterapie cu apă sulfuroasă, o secţie pentru electroterapie, două secţii pentru hidroterapie, o secţie de pneumoterapie, săli de gimnastică medicală şi saloane pentru masaj, cabinete de geriatrie, laboratoare pentru analize şi investigaţii, cabinete pentru acupunctură, bazine cu apă de mare încălzită etc.

Ziua Marinei a fost oficializată ca onomastică a marinarilor militari români, la 15 august 1902, de Sfânta Maria Mare, patroana Marinei Române. Serbarea oficială a avut loc pe crucișătorul Elisabeta, primul crucișător al Marinei, unde au fost prezenți toți ofițerii Diviziei de Mare și la care a luat parte și Ministrul de Război de la acea vreme, Dimitrie A. Sturdza. 
Vară de vară, mii de turişti şi localnici sunt prezenți în Portul Turistic Mangalia, pe data de 15 august, la festivităţile prilejuite de Ziua Marinei Române. Evenimentul este organizat de Garnizoană Mangalia şi Primăria din localitate, cuprinzând mai multe activităţi, desfăşurate atât pe apă cât şi pe uscat. Se desfășoară tot cu acest prilej numeroase jocuri marinăreşti pe apă şi pe faleză, exerciţii de atac/salut al aviaţiei militare, precum şi o paradă a ambarcaţiunilor. Pe parcursul Zilei Marinei Române, mai sunt programate spectacole de muzică şi fanfară, precum şi expoziţii de tehnică militară şi ateliere interactive. Seara, are loc o impresionantă retragere cu torţe a marinarilor şi se lansează focuri de artificii. Ulterior, în Portul turistic sunt programate diverse concerte.
STAŢIUNEA 2 MAI
2 MAI se afla situată între Vama Veche la sud (6 km) şi oraşul Mangalia (5 km) la nord. La 2 Mai se ajunge numai rutier, Mangalia fiind ultima staţie de tren de pe litoral. Din gara Mangalia se poate lua microbuzul care ajunge în 2 Mai în maxim 7 minute. Pe timpul verii aceste microbuze circula inclusiv noaptea, la intervale de aproximativ 15 min. Un loc liniştit până acum câţiva ani, în prezent 2 Mai este o localitate aglomerată pe timpul verii, turiştii fiind atraşi de tarifele de cazare scăzute faţă de cele practicate în alte staţiuni. Cazarea se poate face în vile şi pensiuni, sau în cort, pe plajă sau în curţile oamenilor. Posibilităţile de distracţie sunt reduse, şi cei care se cazează în 2 Mai îşi petrec serile de regulă în Vamă Veche sau Mangalia. Mică aşezare de pescari din sudul tãrii, care numãrã peste 6.000 de suflete a primit titlul de „Cel mai frumos sat din Dobrogea “, iar Sergiu Nicolaescu a filmat aici scene memorabile din „Nemuritorii “.

Plaja staţiunii 2 Mai este mare, amenajata cu şezlonguri şi umbreluţe, cu două baruri, toalete şi duşuri pe plajă. Aceasta este mărginită la nord de Digul de Sud al Portului Comercial Mangalia şi de o porţiune neamenajată de litoral care comunică cu plajă de la Vama Veche. Intrarea în mare este lină, iar fundul apei nisipos pe toată lungimea plajei.

Distracţie şi relaxare - Deşi marea şi plajă sunt cele mai importante obiective pentru petrecerea timpului la 2 Mai, turiştii pot descoperi obiective naturale deosebite, cum ar fi Pãdurea Hagieni. Rezervaţia naturalã este alcãtuitã din 100 de hectare de stejari, cărpiniţa şi poieni. Unicitatea pãdurii este faptul cã aici trãiesc trei dintre cele mai veninoase specii de şerpi (vipera cu corn dobrogeanã, Şarpele rãu şi Şarpele lui Esculap). Ale obiective turistice sunt Peştera Limanu, Lacul Mangalia, Baltă Limanu, ruinele cetăţii Albeşti. Dacã îi întrebi pe localnici cu ce se mândresc, aproape toţi îţi rãspund în cor: marele, soarea, nisipul, geamia, biserica lipovenilor de rit vechi şi Peştera Limanu. În ultimul deceniu, mică aşezare de la capãtul tãrii viseazã la statutul de oraş, astfel cã micile gospodãrii tradiţionale au fost puse la pãmânt şi pe uliţele satului s-au înălţat vile, care de care mai arãtoase.
STAŢIUNEA VAMA VECHE
VAMA VECHE este situată la o distanţă de 7 km de 2 Mai şi la 12 km de Mangalia. La Vamă Veche se poate ajunge de la Mangalia, care este punctul terminus al căii ferate, cu ajutorul microbuzelor care se pot lua din gara sau cu maşină proprie pe drumul naţional E 87. Vama Veche este o staţiune în continuă transformare – un lucru rău după unii – aici s-a construit foarte mult în ultimii ani, iar „spiritul” s-a pierdut printre tonele de moloz şi beton. Nu trebuie uitat totuşi că „spiritul” tine mai mult de oamenii care populează Vama Veche şi mai puţin de construcţiile înconjurătoare. Vama Veche a fost şi a rămas una dintre cele mai nonconformiste destinaţii de vacanţă, cu toate că vamaiotii get-beget susţin că atmosfera s-a deteriorat, motiv pentru care au înfiinţat asociaţia Salvaţi Vama Veche. Cu toate astea, este locul unde se poate petrece un concediu în mijlocul naturii, într-o atmosferă specială de libertate.

Plaja din Vama Veche este lată, având în unele zone peste 200 metri. Intimă şi sălbatică, plajă este populată şi noaptea de tineri care se adună în jurul focurilor de tabără. Din cauza aglomeraţiei şi a lipsei de educaţie, uneori plajă este plină de gunoaie. Un simbol al staţiunii este epava care se afla la câteva sute de metri de mal. Cazarea este asigurată de câteva hoteluri, puţine la număr, dar mai ales de vile şi pensiuni. Tarifele de cazare sunt mici în comparaţie cu celelalte staţiuni de pe litoralul românesc. În Vamă Veche se află unele dintre cele mai originale terase şi restaurante, cu mese şi scaune din lemn, cu umbrele din stuf, unde se servesc hamsii prăjite, mici, pizza etc
Municipiul CONSTANŢA
CONSTANŢA este un oraş efervescent, ce îmbină istoria milenară cu modernismul. Constanţa îşi primeşte oaspeţii cu braţele deschise, cu mult farmec şi cu locuri surprinzătoare. Este un oraş care celebrează multiculturalismul, un oraş în care civilizaţia orientală se întâlneşte şi se împleteşte cu cea occidentală pentru a genera un spirit spectaculos şi plin de viaţă. În această secţiune vom trata numai câteva aspecte legate de plajă, mai multe detalii despre oraşul Constanţa puteţi găsi aici

Plaja Constanţei se întinde pe toată partea de est a oraşului, de la Portul Tomis la Staţiunea Mamaia. Plaja este străjuită de numeroase golfuleţe şi în unele zone este amenajata. Astfel, există în centrul oraşului, înspre Portul Tomis, Plaja Modern, o plajă modernă pe care se ajunge de pe o faleză foarte înaltă, coborând câteva zeci de trepte. Nisipul acestei plaje este foarte fin, ea este lată de 100-200 metri, iar intrarea în mare se face lin, apa având o adâncime foarte mică câţiva zeci de metri în larg. O altă plajă este Plajă 2 Papuci – se ajunge de pe B-dul Mamaia - neamenajata, îngustă, cu intrarea în apa destul de anevoioasă, plajă fiind străjuită de pietre. În partea de nord a oraşului, la câţiva km de Mamaia, se afla Plajă Faleza Nord, o plajă amenajată în trecut şi aflată acum într-o stare avansată de degradare. Este totuşi preferată de localnici şi de turiştii cazaţi la cei din zonă.
STAŢIUNEA TECHIRGHIOL
Techirghiol este situat la 16 kilometri sud de municipiul Constantă, în vecinătatea staţiunii Eforie Nord, pe malul lacului cu acelaşi nume. Din punct de vedere administrativ, Techirghiol este oraş şi are o populaţie de peste 7.000 de locuitori. Techirghiol se număra printre staţiunile balneoclimaterice cu renume naţional şi internaţional, datorită proprietăţilor curative ale Lacului Techirghiol. Apă sărată şi bogată în minerale şi nămolul sapropelic extras din adâncurile sale sunt utilizate cu succes în tratarea reumatismului, anemiei, rahitismului, spondilozei, hipotiroidiei şi a altor afecţiuni neuromotorii, cutanate sau endocrine

Plaja staţiunii Techirghiol se desfăşoară pe malul nordic al lacului, acolo unde este amplasată întreaga aşezare. Cunoscută sub denumirea de “Băi reci”, plaja localităţii are dimensiuni reduse şi este acoperită cu nisip. Pe timpul sezonului estival, plajă este populată de turiştii care se bucura de efectele terapeutice ale nămolului extras din lac, dar şi de relaxare, zona fiind liniştită şi ferită de aglomeraţia specifică litoralului. Nămolul poate fi achiziţionat pentru sume modice de la vânzătorii ambulanţi care îşi desfăşoară activitatea în zona plajei.
Baza de tratament - Techirghiol şi-a câştigat renumele de staţiune balneară datorită proprietăţilor curative ale Lacului Techirghiol. Nămolul sapropelic extras din adâncurile lacului este folosit cu succes în cele două baze de tratament existente în staţiune. Sanatoriului Balnear şi de Recuperare Techirghiol dispune de una dintre cele mai mari baze de tratament de pe litoralul românesc. În baza de tratament a sanatoriului se pot trata până la 800 pacienţi şi se pot realiza peste 2500 proceduri zilnic. O bază de tratament modernă există şi în cadrul Centrului Social-Pastoral al Mănăstirii Sfânta Maria. În ambele baze de tratament se efectuează bai de nămol, bai sărate cu apă din lacul Techirghiol, bai galvanice, bai de plante, masaj, kinetoterapie, electroterapie, magnetoterapie. Procedurile sunt utilizate cu succes în tratarea afecţiunilor reumatismale, posttraumatice, ale sistemul osos, ale sistemului nervos central şi periferic, afecţiunilor ginecologice, dermatologice, vasculare şi endocrine.

Distracţie şi relaxare - Techirghiol este o staţiune destinată persoanelor care iubesc liniştea şi relaxarea. Principala atracţie a staţiunii este lacul Techirghiol. Situat între staţiunile Techirghiol, Eforie Nord şi Eforie Sud, lacul Techirghiol este cel mai întins lac salin din România. Fauna şi flora care populează lacul furnizează materia primă pentru producerea nămolului sapropelic cu componenţi minerali activi care îi dau o valoare terapeutică deosebită. Lucios, onctuos, cu un miros caracteristic, nămolul sapropelic poseda proprietăţi care îl fac foarte util în tratamentul diferitelor afecţiuni. Din toate punctele de vedere, nămolul de la Techirghiol este unic. În bazele de tratament, nămolul se foloseşte încălzit pentru diverse proceduri şi în amestec cu apă sărată din lac, pentru bai la cadă. Pe plajă amenajată pe malul lacului, turiştii îşi ung corpurile cu nămolul-minune. Aceasta este prima şi cea mai veche metodă de tratament cu nămol, folosită încă din secolul al XIX-lea pentru tratament. În inima staţiunii, într-o zonă liniştită, se afla Mănăstirea Sfânta Maria, o oază de spiritualitate şi pace. Mică biserica din lemn este originară din Maramureş şi a fost adusă la Techirghiol în anul 1951. În interiorul mănăstirii funcţionează un mic, dar deosebit muzeu al creştinismului dobrogean. Într-o plimbare relaxantă prin centrul staţiunii veţi observa statuia lui Techir împreună cu măgarul său. Potrivit legendei, bătrânul Techir ar fi fost cel care a descoperit beneficiile nămolului sapropelic din lac. Olog şi orb, Techir călătorea împreună cu măgarul sau atunci când s-a împotmolit în nămolul lacului. Mare a fost bucuria bătrânului atunci când şi-a dat seama că datorită nămolului ochii săi puteau distinge din nou o geană de lumină, iar picioarele sale erau vindecate. De asemenea, rănile măgarului se vindecaseră şi ele. Vestea vindecării miraculoase s-a răspândit rapid şi o mulţime de oameni au ajuns pe malul acelui lac, scăldându-se şi ungându-se cu nămol pentru a se vindeca. sursa: litoralulromanesc.ro
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal