Manastiri Romania, manastirea Putna, manastiri Moldova, Prislop prezentate de infoTravels.ro - informatii ale atractiilor turistice din Romania - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

OBIECTIVE TURISTICE
De-a lungul anilor, România situată la răspântia dintre Vest şi Est, a suportat nenumărate atacuri şi invazii constituind un câmp de luptă importantă pentru marile imperii: Imperiul Habsburgic, Turc şi Rus. Localnicii şi-au găsit diferite metode şi locuri unde să se ascundă pe timp de luptă. Astfel unul dintre cele mai importante locuri de refugiu pe timpul luptelor au fost Bisericile şi Mănăstirile. Odată ce se câştigă o luptă mai apărea câte o biserică sau mănăstire ridicată de către un domnitor. Aşadar România a ajuns să aibă o importanţă "colecţie" de biserici şi mănăstiri, devenind o importantă atracţie turistică religioasă. Multe dintre biserici şi mănăstiri se regăsesc în Patrimoniul UNESCO. Nu există în toată lumea un loc precum Bucovina, unde se găsesc o serie de mănăstiri pictate cu o calitate extraordinară care impresionează orice om. Prin raritate şi frumuseţe aceste mănăstiri impresionează atât ochiul cât şi sufletul. Bucovina este una dintre cele mai mari atracţii turistice ale României. În anul 1975 a fost distins cu premiul "Pomme d'Or" de către Federaţia Internaţională a Scriitorilor din Turism. De asemenea Bisericile din lemn din Maramureş sunt renumite pentru stilul arhitectural caracteristic dar şi prin păstrarea excelentă a lăcaşelor de cult.

Manastirea Barsana (Maramures)  
Mănăstirile Moldoviţa, Suceviţa, Voroneţ, Humor şi Arbore sunt un mănunchi de bijuterii unic în Europa, ele fiind înscrise de UNESCO în tezaurul artei universale. În secolul al XVI - lea, când presiunea armatelor otomane asupra statului moldovean era maximă, iar ungurii încercau, la cererea Papei, catolicizarea romanilor, artiştii locali au găsit cea mai simplă şi directă cale de a transmite contemporanilor, dar şi peste veacuri, chintesenţa unei tradiţii milenare. În numai 20 de ani, ei au acoperit zidurile acestor cinci biserici cu o veritabilă "Biblie ilustrată". În anii când Michelangelo aprecia că "frescele sunt cele mai dificile şi mai îndrăzneţe picturi", zugravii moldoveni au creat opere comparabile cu marile capodopere europene. Mai mult, frescele lor ascund taine care nici astăzi, după mai bine de 500 de ani, nu au fost descifrate. O taină, pe care ar dori să o afle toţi pictorii şi chimiştii moderni este cea a culorilor care nu au fost alterate nici de trecerea secolelor şi nici de condiţiile climaterice aspre. Inspirate din cromatica bucovineană (albastrul cerului, ruginiul intens, galbenul, ocrul, violetul şi cinci nuanţe de verde) culorile - care au devenit faimoase în întreaga lume - continuă să rămână un mister. O cronică din vremea lui Ştefan cel Mare menţionează mulţimea de butoaie cu ţuică de prune trimise, periodic, zugravilor. Însă ei nu puteau bea atât de mult şi nici timp pentru comerţ cu băutura nu aveau. De aceea, taina ţuicii ajunsese pe şantierele lăcaşului de cult trebuie să fi fost alta. Există supoziţii, confirmate parţial şi în laborator că delicioasă băutura era folosită la tencuiala pereţilor şi în amestecul culorilor. O altă taină, comună celor cinci monumente este aceea că personajele biblice sunt îmbrăcate în portul localnicilor şi au îndeletnicirile tradiţionale ale acestora, deşi tipicul religios al vremii era foarte sever în privinţa respectării tradiţiei de sorginte bizantină. 
Mănăstirea Voroneţ este poate cea mai reuşită realizare artistică din arhitectură şi pictura moldovenească. Construită în 1488 de către Ştefan cel Mare, Mănăstirea Voroneţ a mai fost numită şi Capela Sixtină a Răsăritului, în vreme ce albastrul de Voroneţ, o culoare obţinută din lapis lazuli, a intrat în vocabularul artei, alături de roşul Tiţian şi verdele Veronese. Maniera artistică are un umanism cald, cu scene religioase care de fapt prezintă personaje din Moldova acelor timpuri. Ca urmare, îngerii care apar în fresce au chipuri dulci de femei moldovence, arhanghelii suflă in bucium, sufletele care sunt conduse către cer sunt învelite în ştergare, iar sufletele condamnate să ardă în focul iadului poarta turbane ca ale turcilor - cei mai temuţi duşmani ai Moldovei din vremea aceea. 
Locaţie: Comună Voroneţ se afla la patru kilometri de Gura Humorului unde puteţi găsi cazare şi informaţii de călătorie. Oraşul se afla la 47 de km de mers cu trenul din Suceava şi 32 din Câmpulung Moldovenesc, în timp ce pe şosea distanţa pe E 58 este 36 km atât de Suceava cât şi de Câmpulung Moldovenesc.
Mănăstirea Putna se afla în nordul Moldovei lângă râul Putna, a fost construită între anii 1446-1469 de către Ştefan cel Mare, în zilele noastre aceasta este şi muzeu monahal deoarece deţine exponate valoroase de pe vremea voievodului, cum ar fi: manuscrise legate în piele sau bătute în metal, psaltiri bătute în argint şi veşminte sfinte, broderii ţesute cu fir de aur şi multe altele. Mănăstirea Putna deşi a fost construită în modul tradiţional că celelalte biserici din Moldova, are mici particularităţi care o face deosebită, de exemplu turla diferă de celelalte mănăstiri prin cele două etaje, în partea inferioară se afla o fereastră pe fiecare latură, iar în partea superioară, mai îngustă, se regăsesc 4 ferestre.
Doar la trei ani după ce mănăstirea a fost terminată, un incendiu a distrus-o, dar a fost imediat refăcută. A fost distrusă din nou, în 1653, de către armata cazaca a lui Timuş Hmelniţchi, ginerele lui Vasile Lupu. Actuala biserica a fost practic refăcuta între anii 1653 şi 1662 de către Vasile Lupu şi succesorii săi. Planul bazei urmează planul edificiului original, cum s-a putut dovedi când fundaţia primei biserici a fost dezgropata, între 1968 şi 1970. Locaţie: Putna se afla în valea râului Putna, la 22 km nord-vest de Rădăuţi, pe drumul DN 2H, unde puteţi găsi cazare şi informaţii despre călătorie. Oraşul este situat la 37 de km, în direcţia nord-vest, de Suceava, urmând drumul E85 pentru 22 km şi apoi luând-o la stânga pe DN2 H pentru alţi 15 km, pe câmpia dintre Suceava şi răul Suceviţa. Telefon de contact: + 40 (230) 414055
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal