Parcuri Nationale Romania, descopera Parcuri Nationale, Retezat prezentate de infoTravels.ro - informatii ale atractiilor turistice din Romania - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

OBIECTIVE TURISTICE
Situat în Carpaţii Meridionali, Judeţul Hunedoara, Parcul Naţional Retezat are o suprafaţă de 54400 ha şi o altitudine cuprinsă între 800 şi 2509 m. Parcul a fost înfiinţat în anul 1935 pe suprafaţa iniţială de 100 de kilometri pătraţi a fostului domeniu de vânătoare deţinut de Casa Regală. Caprele negre erau protejate încă de pe atunci, pentru a fi apoi vânate, motiv pentru care de la începutul veacului trecut fuseseră stabilite zone în care păşunatul era interzis. Parcul Naţional Retezat adăposteşte 55 de specii de mamifere (dintre care 22 sunt ocrotite de lege) şi oferă condiţii bune pentru supravieţuirea celor mai importante dintre carnivorele mari ale Europei (lupi şi raşi). Caprele negre, cerbii şi căpriorii sunt şi ei bine protejaţi de munte. Porţiunea calcaroasă a masivului este şi acum folosită de urşi ca adăpost pe timp de iarnă.

Accesul în Parcul Naţional Retezat este posibil din două direcţii: Depresiunea Hategului şi Valea Jiului. În Depresiunea Hategului se poate ajunge dinspre Deva, pe DN66 sau dinspre Caransebeş, pe DN68. În Valea Jiului se ajunge dinspre Deva, pe DN66, sau dinspre Tg. Jiu, tot pe DN66. Din Haţeg şi Petroşani există mai multe căi de acces în masiv. Transportul în comun este asigurat de firme private locale în zona Petroşani – Lupeni – Uricani – Câmpu lui Neag. De la Ohaba de Sub Piatră până la Cârnic transportul de persoane este asigurat de localnici din haltă SNCFR.
Parcul Naţional Munţii Rodnei este declarat Rezervaţie a Biosferei de către UNESCO, atât datorită bogăţie formelor glaciare şi crionivale (lacuri, văi şi circuri glaciare), cât şi prezenţei unei multitudini de specii de floră şi faună. Aici se află şi cea mai înaltă cascadă din România, Izvorul Cailor.

În Munţii Rodnei, urmele glaciaţiunii cuaternare s-au păstrat excelent, aici putând fi observat peisajul tipic al modelării glaciare, lacuri şi peşteri cu galerii şi cascade spectaculoase. Parcul Naţional Munţii Rodnei se află la confluenţa a două arii de influenţă: baltică şi oceanică. Acest fapt, împreună cu o diferenţă de altitudine de mai mult de 1.600 metri (cel mai înalt vârf, Pietrosu Mare, atinge 2.303 metri), au determinat apariţia unei flore şi a unei faune extrem de bogate. Formele de turism care pot fi practicate aici sunt variate: de recreere, cultural, curativ (balnear), ecvestru şi agroturism.
Parcul Naţional Piatra Craiului este situat în Carpaţii Meridionali incluzând Creasta Pietrei Craiului, în totalitate şi spaţii din culoarele intramontane limitrofe, Rucăr-bran şi Rucăr-zărneşti. Parcul Naţional Piatra Craiului se extinde pe raza judeţelor Braşov şi Argeş, incluzând suprafeţe aparţinând localităţilor Zărneşti, Moeciu (satele Măgura şi Peştera), Bran, Rucăr şi Dâmbovicioara.

Masivul Piatra Craiului a devenit rezervaţie naturală în 28 martie 1938. Consiliul de Miniştri a luat această decizie “datorită caracterului unic al masivului unde se găsesc specii rare ca Dianthus callizonus, Hesperis nivea, Minuatia transilvanica, Leontopodium alpinum, ca şi datorită frumuseţii peisajului”.
Turiştii beneficiază de trasee marcate şi refugii, de cazare la cabane, în gospodarii. Montaniarzii folosesc în special oraşul Zărneşti ca punct de plecare spre masivul Piatra Craiului. Alte puncte de plecare în ascensiunile pe masiv ar fi: satul Podu Dâmboviţei, comună Moeciu de Jos şi satul Peşteră. Fiind un masiv calcaros aici există probleme cu alimentarea cu apă pe creastă. Majoritatea traseelor sunt de creastă sau de grohotiş, de aceea se recomandă ca turişti să fie bine pregătiţi. Atenţie la zona de creastă care are în mare parte doar lăţimea de 1 m, este accidentată şi plină de pietre. Activităţi permise : vizitarea parcului pe trasee turistice marcate, excursii cu ghid, vizionare fauna sălbatică la observator (urs), etc
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal