REGIUNI ISTORICE - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

Regiunile istorice tradiționale românești au fost delimitate în momentul constituirii Voievodatelor medievale cu majoritate românească, numite în limbajul popular țările române: Transilvania, Moldova, Țara Românească și Dobrogea. Lupta anti-mongolă și efortul de emancipare de sub suzeranitatea regatului ungar au înlesnit munca de unificare a voievozilor Basarab și Bogdan. La capătul acesteia, geografia politică a Europei de Sud-Est a înregistrat, alături de mai vechiul voievodat al Transilvaniei, supus și condus de maghiari, două state românești: Țara Românească și Moldova. Înainte de alipirea sa la Țara Românească, și de cucerirea sa de către Turci, Dobrogea a fost un despotat cu populație majoritar română, bulgară și greacă. Populația regiunilor istorice tradiționale a evoluat în decursul istoriei, grupurile etnice și limbile vorbite pe teritoriul lor modificându-se uneori în favoarea Românilor, alteori în favoarea altor grupuri. În zilele noastre, Românii ca grup lingvistic sunt majoritari numai pe teritoriul României (cu excepția județelor Harghita și Covasna) și al republicii Moldova (cu excepția unităților teritoriale autonome Găgăuzia și din Stânga Nistrului). Regiunile istorice românești sunt astăzi cele zece provincii tradiționale: Banatul, Crișana, Maramureșul, Ardealul, Bucovina, Moldova, Basarabia, Oltenia, Muntenia și Dobrogea, dintre care unele depășesc hotarele României de azi, aparținând în parte unor țări vecine. România nu are nicio revendicare teritorială asupra părților din regiunile istorice, aparținând statelor vecine.

Ca şi curiozitate, funcţie de regiunea în care se afla, romanii sunt percepuţi de ceilalţi în mod diferit. De multe ori percepţia este greşită sau a fost creată pe baza unor prejudecăţi. Mai jos putem vedea o hartă a percepţiei pe zone.
Fiecare regiune are ceva de oferit, are unicitatea sa. Între Dunăre şi Marea Neagră se află Dobrogea, un ţinut încărcat de istorie, deopotrivă umed şi secetos, tânăr, dar şi bătrân, un teritoriu pe care convieţuiesc paşnic numeroase etnii. Ţinutul dintre Munţii Carpaţi, apele Dunării şi Oltului este la fel de variat pe cât de diverse îi sunt şi numele sub care este cunoscut: Valahia, Ţara Românească, Muntenia. Această regiune se lasă descoperită puţin câte puţin, din grânarul ţării, Bărăgan, şi până la piscurile muntoase care străjuiesc cele mai frecventate staţiuni din ţară. Oltenia este vestită pentru frumuseţile naturale şi tradiţiile sale, dar şi pentru locuitorii ambiţioşi, isteţi şi cu simţul umorului. Un adevărat ţinut misterios care nu se lasă prins şi înţeles dintr-o singură privire. Banat, cea mai vestică regiune a României se mândreşte cu superlativele sale, respiră un aer occidental şi păstrează tradiţii variate, pe măsura caracterului său multietnic şi multiconfesional. În ţinutul istoric al Maramureşului, lumea satului pare încremenită în timp. Rar găseşti în Europa un loc în care tradiţiile strămoşeşti să fie atât de respectate ca în nord-vestul României, în care portul şi universul domestic să fie nealterate. Crişana este regiunea căreia i se aplică principiul că esenţele ţări se ţin în recipiente mici. Defileuri, cascade, peşteri, toate sunt adunate într-un ţinut întins pe ceva mai mult decât suprafaţa unui judeţ. Transilvania este un bastion natural, cu păduri dese, apărate de munţi. Regiunea se bucură de o natură blândă, de un podiş fertil şi de o populație multietnică harnică și creativă. Bucovina este regiunea în care natura, divinitatea şi oamenii şi-au dat mâna. În acest ţinut pare că divinitatea a pictat peisajele şi apoi i-a ajutat pe oameni să picteze bisericile. Regiunea ascunsă în munţi este celebră pentru albastrul pur de Voroneţ, faimoasa mânăstire căreia i se mai spune şi „Capela Sixtină” a Orientului, dar şi pentru celelalte mânăstiri pictate expresiv ce o împodobesc. Moldova este o regiune în care farmecul naturii şi traiul pastoral se întâlnesc cu spiritualitatea şi cultura locuitorilor săi blajini. Aici au văzut lumina zilei poetul național al românilor şi prima gimnastă de nota 10 din istorie.
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal