Statiuni montane, statiuni montane Romania, Valea Prahovei prezentate de infoTravels.ro - informatii ale atractiilor turistice din Romania - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

DESTINATII PRINCIPALE
Tradiţiile şi legea permit oricui accesul în munţii României. Puteţi deci să vă plimbaţi, să faceţi escalade, să mergeţi la schi în perioada de iarnă. Munţii Carpaţi şi staţiunile montane din România vă oferă un spaţiu relaxant unde se pot trăi experienţe de neuitat. În timpul verii munţii se pot explora după pofta inimii, existând numeroase campinguri iar traseele turistice sunt bine marcate în cea mai mare parte a acestora. Telefericele din staţiunile de iară transporta excursioniştii din perioada estivală. Pe timp de iarnă, atracţia principală o constituie sporturile de iarnă, pârtiile de schi având lungimi de până la 4500 de metri, clasificate în funcţie de nivelul de dificultate de la dificil la uşor. Pe pârtiile de schi întâlnim monitorii de schi, majoritatea lor vorbind engleza, franceza sau germana. Viaţa de noapte este intensă, barurile, discotecile, cabaretele sau spectacolele folclorice fiind un fapt obişnuit în staţiunile montane. Cea mai cunoscută zona este Valea Prahovei unde întâlnim lanţul de staţiuni Azuga, Breaza, Buşteni, Cheia, Pârâul Rece, Poiana Braşov, Predeal, Sinaia, Buşteni, dar sunt şi multe alte zone care oferă turism montan de calitate, menţionăm prin ele Păltiniş, Bran, Durau, Borşa, Lacul Roşu şi multe altele.
Staţiunea Predeal este una dintre cele mai frumoase din tară, fiind situatã în centrul României pe Valea Prahovei, între râurile Prahova şi Timiş, la poalele munţilor Bucegi la nord-est de aceştia şi cele ale munţilor Baiului la nord-vest. Oraşul Predeal este aşezat la cea mai mare altitudine urbanã din România, între 1030m-1110m. Climatul montan din zona Valea Prahovei, cu verile rãcoroase şi iernile friguroase, face ca staţiunea Predeal sã fie de un real interes turistic în toate anotimpurile. Oraşul Predeal oferã privelişti încântãtoare, fiind recomandat atât pentru recreere cât şi pentru refacere din convalescenţã prin aerul sãu cu umiditate ridicatã şi nepoluat, dar şi pentru practicarea sporturilor de iarnã precum ski, snowboard sau sãniuş.

Aerul curat, fără praf şi alţi agenţi alergici, bogat în ozon şi radiaţii ultraviolete, atmosfera ionizată şi presiunea relativ scăzută a aerului sunt principalii factori de cura recomandaţi în tratamentul neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale, pentru tratamentul tulburărilor endocrine şi a problemelor de creştere a copiilor. Staţiunea Predeal este recomandată tratamentului neuroasteniei, pentru revigorarea organismelor slăbite, pentru recuperarea ulterioară suprasolicitărilor fizice sau intelectuale. Principalii factori de cura sunt aerul curat, fără praf şi alţi agenţi alergici, bogat în ozon şi ultraviolete, atmosfera ionizată şi presiunea relativ scăzută a aerului. Staţiunea dispune de peste 5200 locuri de cazare, în hoteluri, vile, cabane şi camping.
Punctele de atracţie ale staţiunii sunt cele opt pârtii de schi alpin cu grade diferite de dificultate, pârtia de schi fond de pe Valea Râşnoavei, traseele montane marcate pentru turism, traseele atv realizate în ultimii ani, telescaunul şi teleschiurile de pe Clãbucet, precum şi marea diversitate de localuri specializate în arta culinarã româneascã şi internaţionalã. Cu excepţia anotimpului de iarnã la Predeal munţii din jurul oraşului oferã posibilitatea realizãrii drumeţiilor de neuitat şi admirarea peisajelor, care au fost, sunt şi vor fi atracţiile turiştilor din toatã lumea sosiţi în aceastã frumoasă staţiune. Concursurile culinare din Predeal, prezintã o atracţie nemaipomenitã deoarece, la toate acestea, maeştri culinari specializaţi în ţarã, dar şi în strãinãtate, încântã privirile, gusturile şi simţirile, cu preparate care îmbie orice gurmand. Printre obiectivele turistice din zonã menţionãm: Canionul Şapte scări; Cascada Tamina; Peştera de gheaţă; Cheile Râşnoavei, Mănăstirea Sfântul Nicolae, Biserica ortodoxă Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, Capela romano-catolică Timisul de Jos, Mănăstirea romano-catolică Timisul de Jos, Monumentul Eroilor - Valea Râşnoavei, Monumentul Mihail Saulescu, Monumentul Eroilor din gara Predeal.
Poiana Braşov este cea mai renumită staţiune pentru sporturile de iarnă din România şi totodată un important centru turistic internaţional. Ea dispune de 12 părţii de schi, cu grade diferite de dificultate, terenuri de sport, un lac, discoteci, baruri şi restaurante. Cazarea este asigurată în bună parte în hoteluri de lux, pensiuni, în vile sau cabane. Staţiunea se afla la poalele Postăvarului la o altitudine de 1030 m, iar temperatura medie are în vara valoarea medie de 20 grade C iar iarna de -3 grade C.
Aerul pur existent aici, puternic ozonat, lipsit de praf şi particule care provoacă alergii, presiunea atmosferică relativ scăzută, şi ionizarea intensă, sunt factorii naturali care recomandă staţiunea pentru tratamentul diferitelor boli. Poiana Braşov se afla la jumătatea distanţei dintre Braşov şi Râşnov la 13 km de fiecare din ele.
Azuga - Situată pe Valea Prahovei, între munţii Bucegi şi Baiului, la 4 km amonte de Buşteni, altitudine 950 m staţiunea oferă singura pârtie de schi omologata de FÂS. Sezonul de schi durează din decembrie până în martie.
Breaza - staţiune climaterică aflată la o altitudine de 450 metrii, în Subcarpatii Prahovei, la o distanţă de 43 km. nord-vest de Municipiul Ploieşti. Breaza este şi un vestit centru de artizanat (ţesături, cusături). Colecţie de artă populară, cuprinzând costume mocăneşti, cusături, broderii şi obiecte crestate în lemn. 
Cheia - staţiune climaterică şi de odihnă, situată la 60 km. nord de Ploieşti, la o altitudine de 870 metrii, ce oferă vizitatorilor sosiţi aici în vacanţă, diferite forme de relaxare şi recreere, precum sporturile de iarnă sau drumeţiile montane în aer liber, practicarea alpinismului, cât şi excursii către Masivul Ciucas.
Buşteni este situată la o altitudine medie de 882 m la poalele muntelui Caraiman ai cărui pereţi coboară ameţitor de la aproape 2.000 de metri. Staţiunea are o poziţie deosebită deoarece de aici se deschid numeroase căi de pătrundere în Masivul Bucegi: Piatra Arsă, Jepii Mari şi Jepii Mici, Caraimanul, Costila. Busteniul este legat cu Platoul Bucegilor printr-o linie de telecabina, cea mai lungă din ţară şi a treia din Europa. Climatul subalpin estetonic-stimulent, cu aer pur, ozonat. Pe timpul verii se poate practica alpinismul. Crucea de pe Caraiman construita in memoria eroilor din Primul Razboi Mondial
Bran - aşezare deosebit de preţuită pentru frumuseţile ei naturale, situată la intrarea în culoarul Bran-rucăr, folosit din timpuri imemorabile pentru trecerea Carpaţilor Meridionali, culoar care îngăduia o legătură lesnicioasă între Tara Bârsei şi Tara Românească. La ora actuală este cea mai dezvoltată arie de agroturism din ţară.
Pârâul Rece - staţiune climaterică, situată la o distanţă de 9 km. de staţiunea Predeal, la o altitudine de 960 metrii. Este numită şi "staţiunea elevilor şi a studenţilor".
Poiana Ţapului - La 3 km de Buşteni, pe DN 1, Poiana Ţapului este o staţiune climaterică aflată la 900 m altitudine.
Staţiunea Lacul Roşu se afla la 30 km de Bicaz, în apropierea Cheilor Bicazului, şi este una din cele mai atrăgătoare staţiuni de odihnă din ţara noastră. Lacul s-a format în 1837 prin bararea naturală a cursului râului Bicaz şi se afla la o altitudine de 983 m, într-o mică depresiune montană. Staţiunea oferă posibilităţi de agrement precum: canotaj, schi, alpinism, drumeţii.
Durau - Situată la o altitudine de 780- 800 m într-o poiană însorită la poalele faimosului masiv Ceahlău (Carpaţii Orientali), staţiunea Durau se afla într-o regiune montană frecventata din secolul al XVIII-lea. Staţiune de odihnă şi tratament, Durau atrage prin climatul sau subalpin tonic-stimulant, prin aerul curat şi atmosfera ozonată numeroşi turişti dornici de o cură de sănătate. Mai mult, iarna, pistele situate la 1100-850 de m oferă posibilitatea practicării sporturilor de iarnă.
Borşa - este situată în sudul Maramureşului istoric. Complexul turistic include mai multe hoteluri, cabane, restaurante şi centre de informare turistică. Tot aici turiştii pot primi găzduire în numeroase case particulare şi pensiuni agroturistice. Borşa este o destinaţie foarte solicitată de amatorii sporturilor de iarnă, existând mai multe piste de schi.
Mogoşoaia - este o staţiune de munte cu pârtie de schi, la 8-12 km de Baia-Mare. În vârful muntelui există un hotel şi lângă el un lac unde vara te poţi da cu barca şi cu hidrobicicleta. Un peisaj superb şi un loc de evadare din cotidian, preferat de băimăreni pentru week-end.
Situată în Munţii Cindrel, din Carpaţii Meridionali, în apropierea localităţii Sibiu, staţiunea Păltiniş este staţiunea aflată la cea mai mare altitudine din ţară 1442 m şi datează de la sfârşitul secolului al XIX-lea. Dispunând de facilităţi de cazare în hoteluri şi vile, de mijloace de transport pe cablu, staţiunea este un important punct de atracţie pentru iubitorii de munte şi de vacante în aer curat, atât vara, cât şi iarna, oferind multe părţii de schi.
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal