STIATI CA? Romania - infoTravels.ro - informatii asupra atractiilor turistice din Romania. Prezentari ale tuturor zonelor turistice din Romania. - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

Romania este o tara plina de surprize, cu un folclor bogat, cu locuri incantatoare care lasa o impresie deosebita in mintea calatorilor. Dar exista si lucruri mai putin cunoscute despre Romania. Sa vedem in cele ce urmeaza, cateva dintre ele. Asadar... Stiati ca?

- Cascada Bigar
 a fost desemnata de catre site-ul "The World Geography", pe primul loc in clasamentul celor mai spectaculoase cascade din lume. Cascada se afla in Parcul Natural Cheile Nerej-Beusnita, iar o alta caracteristica unica a acesteia este faptul ca se afla situata chiar pe paralela 45.

- Palatul Parlamentului din Bucuresti conform World Records Academy, este cea mai mare cladire administrativa pentru uz civil ca suprafata din lume, cea mai scumpa cladire administrativa din lume si cea mai grea cladire din lume, intrand de 3 ori in Cartea Recordurilor. Aceasta este devansata ca marime doar de cladirea Pentagonului. Ca si comparatie, se poate mentiona ca aceasta depaseste cu 2% volumul Piramidei lui Keops din Egipt, si de aceea unele surse o caracterizeaza ca o constructie "faraonica". Cladirea are o suprafata desfasurata de 330.000m patrati, are 12 nivele la suprafata si inca 8 subterane.

- Legenda contelui Dracula -
Dracula, personaj apartinand culturii romanesti medievale, fascineaza lumea istorica si literara prin numeroasele legende care stau la baza formarii mitului sau, granita de groaza pe care au starnit-o faptele voievodului Vlad Tepes. Legenda lui Dracula a beneficiat de un ecou international, imaginea sa fiind importanta in promovarea brandului de tara al Romaniei in exterior. Desi s-a incercat in nenumarate randuri gasirea unui punct de legatura intre personalitatea istorica Vlad Tepes si personalitatea de domeniul fantasticului, Dracula, nimeni nu poate spune cu exactitate unde se incheie legenda pentru a lasa loc istoriei.

- Nadia Comaneci
este prima gimnasta care a castigat trei medalii de aur la Olimpiada de la Montreal din 1976 si totodata prima gimnasta care a primit nota 10. Avea doar 14 ani atunci cand a devenit una dintre cele mai cunoscute sportive ale lumii. In anul 2000 a fost desemnata de catre Laureus World Sports Academy una dintre cele mai importante atlete ale secoului.

Transfagarasanul sau "drumul printre nori" reprezinta cel mai spectaculos traseu rutier din Romania. Acesta traverseaza muntii Fagaras (muntii cu cea mai mare altitudine din Romania atingand inaltimea maxima in varful Moldoveanu- 2544m) si uneste 2 mari regiuni: Ardealul si Tara Romaneasca. Transfagarasanul este soseaua cu una dintre cele mai mari altitudini din Europa, atingand 2042m, se intinde pe 2 benzi de circulatie cu o lungime de 92 de Km iar pe intregul drum se intalnesc 27 de viaducte si poduri. Pe langa spectaculozitatea drumului, pe parcursul acestuia se mai pot vizita si alte obiective: Lacul Glaciar Balea si Cascadea Balea, Barajul Vidraru, Cetatea Poienari, Manastirea Argesului.

- Delta Dunarii a intrat in patrimoniul mondial al UNESCO in anul 1991si este clasificata ca rezervatie a biosferei la nivel national in Romania si reprezinta a treia zona din lume ca biodiversitate dupa Marea Bariera de Corali si Insulele Galapagos.

- Manastirile pictate din nordul Bucovinei au fost inscrise incepand cu anul 1993 pe lista Patrimoniului cultural mondial al UNESCO. Acestea au fost construite  la sfarsitul sec al XV-lea si  inceputul celui de-al XVI-lea, constituind  loc de refugiu si rugaciune pentru locuitori in timpul invaziilor turcesti. In momentul de fata, sunt cuprinse in aceasta lista manastirile: Voronet, Sucevita, Moldovita, Humor, Arbore, Probota, Suceava si Patrauti.

- Cimitirul Vesel din Sapanta -
Faima localitatii Sapanta se datoreaza renumitului Cimitir Vesel, o importanta atractie turistica ce se caracterizeaza prin faptul ca crucile mormintelor sunt viu colorate si  impodobite cu picturi naive ce reprezinta scene din viata persoanelor inhumate. Cimitirul dateaza de la mijocul anilor 1930 si este o creatie a artistului popular Stan Ioan Patras sculptor, pictor si poet in acelasi timp.

- Salina Turda
din Transilvania a fost inclusa de catre siteul american Business Insider intr-un clasment numit  " Top 25 al destinatiilor de calatorie incredibile din lume". Desi dateaza din secolul al XVII lea, mina de sare din Transilvania - care are in prezent un carusel si un amfiteatru -a devenit o atractie turistica populara incepand cu anii '90.

- Cheile Orzei
, sunt printre cele mai spectaculoase si frumoase Chei din Romania conform site-ului Ghid Turism. Situate in muntii Bucegi, la nord de lacul Scropoasa, Cheile Orzei sapate in pereti de calcar se intind pe o lungime de peste 1,5 Km. Incepand cu anul 1970, pentru a proteja aceasta zona, a fost constituita Rezervatia Naturala Complexa Cheile Orzei.

- Dunarea la Cazane este reprezentata de o zona superba unde Muntii Carpati se intalnesc cu Dunarea si creeaza cel mai lung defileu natural din Europa. Astfel, "cea mai spectaculoasa portiune a Dunarii, in tot parcursul ei european, este la Cazane langa Orsova"- conform jurnalului  "Adevarul "- 125 de locuri pentru care iubim Romania. Tot aici intalnim si statuia lui Decebal, construita la dorinta omului de afaceri roman Iosif Constantin Dragan. Constructia a durat 10 ani si este in acest moment cea mai mare din Europa, chiar mai mare decat cea de la muntele Rushmore din Statele Unite.
- Sfinxul din Muntii Bucegi
are aceeasi inaltime ca si faimosul Sfinx din Egipt? Tocmai din acest motiv unii cercetatori cred ca ar fi executat de catre oameni si nu de fortele naturii, infatisand o zeitate.
-
Romania prezinta cel mai lung lant de munti vulcanici din Europa? Acesta este Muntii Oas – Muntii Tibles – Muntii Calimani – Muntii Gurghiu – Muntii Harghita.
- Lacul Sfanta Ana
este singurul lac vulcanic din Romania? Il gasim in varful Masivului Ciomatu, judetul Harghita.
- Pestera Huda lui Papara
este una dintre cele mai lungi, cele mai denivelate, cele mai dificile, cu cele mai mari sali, cu cele mai inalte galerii, cu cel mai lungi cursuri subterane, cu cele mai mari debite, cu cele mai mari cascade, cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa, cu cele mai lungi si mai numeroase excentrite, cu cele mai mari depozite de chiropterit din Romania? O gasim in Muntii Trascaului.
- Casa de pe bancnota de 10 lei -
nu este un simplu desen, ci acesta este reprezentarea unei case reale, o casă oltenească, ridicată de familia Vlădeștilor din județul Vâlcea (foto sus). Ei sunt cei care au pus bazele satului Vlădești, locul unde a fost construită și casa. Însă, acum ea se află în Muzeul Satului ASTRA din Sibiu, fiind mutată de autoritățile din orașul transilvănean pentru a putea fi admirată de toți cei care trec pragul muzeului în aer liber, cel mai mare de acest fel din ţară şi din Europa.
-
Știaţi că primul actor care a interpretat rolul lui Tarzan s-a născut la Timişoara? Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller a fost un sportiv şi actor american de origine germană. Petrus și Elisabeth Weissmüller, părinții săi, șvabi bănățeni, au emigrat din România în SUA, cu fiul lor ce avea doar șapte luni.

- Romania a dat nastere unor personalitati care si-au pus puternic amprenta in evolutia acestei lumi. Printre acestia merita sa-i amintesc pe Nicolae Constantin Paulescu – descoperitorul insulinei, Eugen Pavel- inventatorul Hyper CD-ROM-ului, Aurel Persu- primul inginer auto care a realizat o masina ale carei roti se gasesc in interior pentru o aerodinamicitate mai mare, Petrache Poenaru – inventatorul stloului, Emil Racovita- fondatorul biospeologiei (stiinta care se ocupa cu studiul organismelor vii din pesteri) si multi altii. Chiar mai mult, ingineri romani si-au adus contributia la dezvoltarea aeronauticii. Henri Coanda, Traian Vuia si Aurel Vlaicu sunt doar cateva nume care au fost considerati pionieri ai aviatiei.
- Romana
este singura limba latina vorbita in Europa de Est. Majoritatea oamenilor cred ca limba romana este o limba apropiata de limba rusa sau de alte limbi de origine slava, insa in realitate ea este o limba latina apropiata de limba franceza,italiana, portugheza sau catalana.
-
In urma cu 129 de ani, Timisoara devenea primul oras din Europa, iluminat public stradal. De-a lungul timpului, Timisoara dobandeste numeroase premiere. Pe langa faptul ca municipiul e cunoscut ca fiind primul oras din tara cu tramvai tras de cai, in 1884 inregistreaza cea mai importanta premiera: devine primul oras european, iluminat public.
-
Bucureşti, primul oraş din Europa iluminat cu petrol lampant. La 30 aprilie 1857, în Bucureşti s-a introdus iluminatul public cu lămpi cu petrol lampant, produs de fabrica de la Ploieşti. Ne putem mândri că pentru scurtă vreme am fost înaintea unor oraşe mari, precum Berlinul şi Parisul.
- Castelul Peleș
a fost prima locuință privată din România care a beneficiat de curent electric și primul castel electrificat integral din Europa. Regele a construit o micro-hidrocentrală pe pârâul Peleș, chiar din 1883, care asigura iluminatul casnic, dar și al becurilor din parc. Ea funcționează și acum și alimentează cu energie electrică Complexul Economat. De asemenea, a avut încălzire centrală cu calorifere de la 1883, ele funcționând și acum. La 1883, a fost instalat la Castelul Peleș, pentru prima dată în lume, sistemul de încălzire cu aer cald prin inducție prin pereți și prin podele. De asemenea, era dotat cu lift electric pentru două persoane, băi moderne și apă curentă caldă și rece la sălile de baie.
-
In Romania se gaseste singurul muzeu de aur din Europa. Muzeul aurului este situate in micul oras Brad, si este unicul din Europa, fiind fondat acum 100 de ani.Galeria contine o colectie impresionanta de aproape 2000 de exponate din aur din toate colturile lumii.
Cel mai valoros exponat este reprezentat de aurul pur – identic cu cel gasit in minele din Muntii Metaliferi, potrivit sharethis.ro

 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal