TRANSILVANIA - Obiective turistice in Transilvania - InfoTravels

Cauta in pagina
Du-te la conținut

Meniul principal :

Transilvania este provincia care sugerează romantism în peisajul românesc. Castelele şi cetăţile medievale stau mărturie nenumăratelor bătălii duse în această zonă, născând în acelaşi timp legende şi mituri.. Numele Transilvania provine din Latină şi înseamnă “tara de peste pădure”. Ca şi aşezare, se afla în centrul României – înconjurata de arcul Carpaţilor. Suprafaţa Transilvaniei este de 88.518 km2 iar populaţia acesteia de aproximativ 5 milioane. Principalele oraşe sunt Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Cluj Napoca, Mediaş, Miercurea Ciuc, Sebeş, Sibiu, Sighişoara, Târgu Mureş.

În Transilvania se găsesc câteva dintre cel mai bine păstrate oraşe medievale din Europa, între care se remarca Braşovului, cu arhitectură săsească, Sibiul, cu străzile pietruite şi casele în culori pastelate şi Sighişoara, cu cetatea de pe deal, coridoarele secrete şi turnul cu ceas din secolul al XIV-lea. Magazinele cu suveniruri oferă numeroase antichităţi şi produse realizate de artiştii şi meşterii locali. Turiştii aflaţi în Transilvania vor descoperi şi castele splendide, cum este cel de la Bran, în apropierea Braşovului, o construcţie ca de poveste, asociată cu conducătorul valah Vlad Ţepeş, a cărui istorie a fost sursă de inspiraţie pentru Dracula al lui Bram Stoker. Deşi legătura cu Vlad nu este una foarte întemeiata, aura de legendă, întreţinută de localnici, este indiscutabilă.
În imediata apropiere se afla bisericile fortificate de la Harman, cu turnurile săseşti de secol XIII, şi Prejmer cea mai mare biserică fortificată din sud-estul Europei. Castelul Corvinilor (Huniazilor) aflat în apropierea Hunedoarei, este cel mai frumos din Transilvania şi deţine o sală somptuoasă unde pot fi organizate evenimente sau gale, precum şi numeroase construcţii adiacente care amintesc de perioada medievală. Moştenirea multi-etnica a Transilvaniei (inclusiv germană şi maghiara) poate fi observată în bogăţia costumelor populare, a arhitecturii, bucătăriei, muzicii şi festivalurilor. Tradiţiile vechi de secole sunt încă vii în satele mici din Transilvania, unde oamenii îşi câştigă traiul din ocupat-o tradiţionale.

Munţii Apuseni, în Carpaţii occidentali, sunt recunoscuţi pentru peisajele de o frumuseţe excepţională. Călătorii pot asculta povesti despre spiritele munţilor, pot admira specii rare de animale sălbatice şi pot vizita multe din cele peste 4.000 de peşteri. Gheţarul Scărişoara, monument naţional, este unul dintre cei mai mari de pe continent.
Obiective turistice în Transilvania:

Puteţi vizita câteva dintre cele mai frumoase oraşe medievale din Europa: Braşov, Sibiu, Sighişoara, de asemenea Castelul Bran (cunoscut drept Castelul lui Dracula), construit în 1377 sau Cetatea de la Râşnov – construită la începutul secolului XIV de Cavalerii Teutoni pentru a apăra Transilvania de invaziile turcilor şi tătarilor. Un alta curiozitate o constituie bisericile fortificate de la Biertan, Câlnic, Harman, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor şi Viscri – toate înscrise în patrimoniul UNESCO. Cel mai cunoscut muzeu de artă din Transilvania – Palatul Brukenthal de la Sibiu este o vizită "obligatorie" pentru iubitorii de artă, iar pentru iubitorii tradiţiilor, Mărginimea Sibiului, o regiune în nord-vestul Sibiului, oferă o zestre de peste 18 sate tradiţionale. De asemenea este recomandată vizitarea Muzeului de Icoane Pictate pe Sticla de la Sibiel, cel mai mare de acest fel din Europa, a oraşul Hunedoara şi Castelul Corvinilor, care datează din secolul al XIV-lea sau a forţatei dacica de la Sarmizegetusa (Patrimoniul UNESCO). În Tara Moţilor din Valea Ariesului întâlnim sate la înălţimi de peste 1.200 metri, unde s-au păstrat tradiţiile şi obiceiurile milenare iar Munţii Apuseni ne surprind cu gheţarii Scărişoara şi Focul Viu, şi peste 400 de peşteri.

Bucătăria tradiţională din Transilvania este caracterizată de o varietate de gusturi şi condimente, de la cimbru la ardei roşu sau rahon. Puteţi citi mai multe în secţiunea "Gastronomia românească"

Transportul:

Pentru transportul aerian, principalele aeroporturi sunt Cluj (CLJ) – www.airportcluj.ro, Sibiu (SBZ) – www.sibiuairport.ro, şi Târgu Mureş (TGM) – www.targumuresairport.roÎn cazul turismului feroviar, principalele gări din Transilvania sunt: Alba Iulia, Bistriţa, Braşov, Cluj Napoca, Mediaş, Miercurea Ciuc, Sebeş, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Sighişoara, Târgu Mureş, existând legături zilnice spre/dinspre Bucureşti. Mersul trenurilor: www.cfrcalatori.ro

Informaţii găsim în Centrele de Informare Turistică:

Albă Iulia: Adresă: Bd. Ferdinand I nr. 14, Telefon: (258)813.736, E-mail: turism@apulum.ro, Program: L-V 8:00 – 16:00
Braşov: Adresă: Piaţa Sfatului 30 (în interiorul Muzeului de Istorie), Telefon: (268)) 419.078, E-mail: turism@brasovcity.ro, Program: L-S 9:00 – 19:00
Sibiu: Adresă: str. Samuel Brukenthal 2, Telefon: (269) 208.913, E-mail: turism@sibiu.ro, Program: L-V 9:00 – 17:00, Sâmbăta 10:00 – 13:00
Târgu Mureş: Adresă: Str. Enescu 2, Telefon: (365) 404.934, E-mail: turism@cjmures.ro, Program: L-S 8:00 – 16:00
Miercurea Ciuc: Adresă: Piaţa Cetăţii 1, Telefon: (266) 317.007, E-mail: csikinfo@szereda.ro, Program: L-V 7:30 – 16:00
 
Înapoi la cuprins | Înapoi la meniul principal